Comitetul Nobel a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2017 campanii internaționale ce pledează pentru abolirea armelor nucleare (ICAN). În comunicatul comitetului se spune că organizația primește premiul pentru munca de sensibilizare privind consecințelor umanitare catastrofale ale oricărei utilizări a armelor nucleare și pentru eforturile sale de a interzice utilizarea acestor arme printr-un tratat.

Trăim într-o lume în care riscul folosirii armelor nucleare este mai mare decât a fost de mult timp. Unele state își modernizează arsenalele nucleare și există un pericol real ca mai multe țări să încerce să achiziționeze arme nucleare, după cum exemplifică Coreea de Nord. Armele nucleare reprezintă o amenințare constantă pentru umanitate și pentru toată viața de pe pământ. Prin acordurile internaționale obligatorii, comunitatea internațională a adoptat anterior interdicții împotriva minelor de teren, a munițiilor cu dispersie și a armelor biologice și chimice. Armele nucleare sunt chiar mai distructive, dar nu au făcut încă obiectul unei interdicții legale internaționale similare.

Prin activitatea sa, ICAN a contribuit la completarea acestei lacune legale. Un argument important în rațiunea de a interzice armele nucleare este suferința umană inacceptabilă pe care o va provoca un război nuclear. ICAN este o coaliție de organizații neguvernamentale din aproximativ 100 de țări diferite din întreaga lume. Coaliția a fost o forță motrice în predarea națiunilor lumii de a se angaja să coopereze cu toate părțile interesate relevante în eforturile de a stigmatiza, interzice și elimina armele nucleare. Până în prezent, 108 state au făcut un astfel de angajament, cunoscut sub numele de Gaj umanitar.

În plus, ICAN a fost principalul actor al societății civile în efortul de a interzice armele nucleare în temeiul dreptului internațional. La 7 iulie 2017, 122 dintre statele membre ale ONU au aderat la Tratatul de interzicere a armelor nucleare. De îndată ce tratatul a fost ratificat de 50 de state, interzicerea armei nucleare va intra în vigoare și va fi obligatorie conform dreptului internațional pentru toate țările care sunt parte la tratat.

Comitetul Nobel anunță în comunicat că este conștient de faptul că o interdicție juridică internațională nu va elimina în sine o singură armă nucleară și că până acum nici statele care dețin deja arme nucleare și nici aliații lor cei mai apropiați nu sprijină tratatul de interzicere a armelor nucleare. Comitetul dorește să sublinieze că următorii pași către realizarea unei lumi libere de arme nucleare trebuie să implice statele armate nucleare. Premiul pentru pace din acest an este, de asemenea, un apel către aceste state să inițieze negocieri serioase în vederea eliminării treptate, echilibrate și atent monitorizate a aproape 15 000 de arme nucleare din lume. Cinci dintre statele care dețin în prezent arme nucleare – SUA, Rusia, Regatul Unit, Franța și China – s-au angajat deja în acest obiectiv prin aderarea la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare din 1970. Neproliferarea Tratatul va rămâne principalul instrument juridic internațional pentru promovarea dezarmării nucleare și prevenirea răspândirii în continuare a acestor arme.

Menționăm că lupta antinucleară a fost laureată de câteva ori până acum, şi anume în 1962, 1974, 1985, 1995 şi 2005.

Citeste mai mult: adev.ro/oxdz27

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!