/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Mii de vizitatori internaționali, la Ziua Națională a Vinului 2017. Ce spun aceștia despre vinurile moldovenești

08 octombrie 2017, ora 15:43

Sectorul vitivinicol este unul strategic pentru Moldova, deoarece generează creștere economică, dar reprezintă și un important element de atracție turistică. Ziua Națională a Vinului a devenit de-a lungul timpului principala sărbătoare care pune în valoare tradițiile noastre, recunoscută în țară și peste hotarele ei, iar Vinul Moldovei ne reprezintă în străinătate ca un veritabil ambasador. Turiștii care participă la manifestarea culatural-cognitivă vin preponderent din piețele-țintă pe care este promovat Vinul Moldovei (UE, SUA, China etc.), dar și din orice alt colț al lumii, vorbesc zeci de limbi și călătoresc individual sau în grupuri organizate.

Moses Cook, turist, SUA: „Un prieten moldovean mi-a recomandat să vizitez Republica Moldova cu ocazia acestei sărbători. Am vizitat inițial o vinărie, iar astăzi sunt aici și vinurile mi se par foarte bune. Sunt încântat să aflu că le pot găsi și în magazinele specializate din SUA. Data viitoare le voi recomanda prietenilor mei să uite de Italia, Franța, California și să vină aici pentru a gusta vinurile, care sunt deosebite.”

Jean-Louis Guenichon, producător, Franța: „Nu am venit prima dată în Moldova: eu sunt pentru a patra oară aici, iar prietenul meu – a șaptea oară. Ne place foarte mult ideea cu voucherele, pentru noi este foarte util și comod. Ador vinurile moldovenești, sunt foarte bune. Calitatea vinului produs aici este bună, cred că republica Moldova trebuie să lucreze asupra imaginii vinului peste hotare.”

Gheorge Popescu, președintele asociației culturale „La noi acasă”, România: „Așteptăm cu nerăbdare să degustăm vinurile de la frații noștri moldoveni, care mi se par unele dintre cele mai bune, iar bucuria vinului nu are frontiere. Vreau să mă înscriu și pentru un masterclass la Școala Vinului, unde mi-a plăcut să particip anul trecut, deoarece am învățat lucruri noi despre vinurile albe, deși eu sunt amator de vinuri roșii. Anul acesta am convins opt colegi să vină cu mine, dar pentru anul viitor cu siguranță vom pregăti un mijloc de transport mai încăpător, pentru ca toți prietenii noștri să cunoască Vinul Moldovei.”

Lai Qisheng, importator, China: „Mă simt bine la Ziua Națională a Vinului și nu este pentru prima oară când sunt aici. În țara mea se preferă mai mult vinul roșu, deci asta mă interesează mai mult. Totodată imaginea vinde, deci contează aspectul și ambalajul. În ultima perioadă a crescut consumul de vin în rândul chinezilor, iar Vinul Moldovei are șanse bune de a se afirma pe piața noastră.”

Asya Zemskaya, turistă, Rusia: „Noi am venit de la Moscova, special pentru Ziua Națională a Vinului. Suntem pentru a doua oară în Moldova și ne place foarte mult. Eu prefer vinurile seci și azi m-am delectat cu vinuri noi, pe care la noi nu le găsești. Prețurile mi se par foarte bune. La anul viitor vom încerca să venim împreună cu mai mulți prieteni, sunt sigură că le va plăcea.”

Millevy Yao, studentă, China: „Studiez aici și mă bucur că am ocazia să particip astăzi la această sărbătoare. În primul rând, pentru că văd lume multă, pot degusta din vinuri și din bucate, pot cunoaște tradițiile poporului care mă găzduiește. În al doilea rând, m-am bucurat nespus să întâlnesc mulți conaționali care au venit aici special pentru Ziua Vinului.”

ZNV se bucură de un succes uriaș, fiind vizitată de sute de mii de oaspeți din țară și de peste hotare, iar zeci de jurnaliști și bloggeri reflectă evenimentul în mass-media naționale și internaționale.

Emma Murphy, jurnalistă ITV News, Marea Britanie: „Pentru mine este fascinant, sunt pentru prima oară în Republica Moldova. Am aflat că vinul este o parte importantă din cultura țării dumneavoastră, dar și o carte de vizită memorabilă. Și dacă unele state au diamante, petrol sau alte rezerve naturale care le permit să își dezvolte economia, Moldova are vinuri foarte bune. Iar în contextul migrației masive, consider că dezvoltarea acestei industrii va permite ca oamenii să rămână aici acasă, să își găsească rostul. Înainte nu cunoșteam atât de multe despre vinurile din Moldova, dar acum când mă întorc în Anglia voi căuta aceste vinuri în magazine și le voi recomanda cu drag publicului nostru, dar și prietenilor mei.”

Ziua Națională a Vinului 2017 este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram