Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, susține că a cerut CSM să nu aprobe „depersonalizarea” hotărârilor judecătorești. Anunțul a fost făcut în această seară prin intermediul contului său de Facebook. Mesajul vine în contextul protestului pe care l-au anunțat reprezentanții presei și societății civile pentru ziua de marți, 10 octombrie.

„Observ interesul fata de proiectul CSM privind „depersonalizarea” hotarârâlor judecătorești dar și speculațiile care au fost lansate în această privință și mă simt obligat să intervin cu următoarele precizări:

1. Am solicitat CSM să nu examineze și să nu aprobe mâine proiectul de Regulament privind publicarea hotărârilor judecătorești și am susținerea colegilor în acest sens;

2. Proiectul Regulamentului va continua să fie discutat, inclusiv cu experți străini, pentru a fi siguri că avem cele mai bune standarde internaționale transpuse;

3. Chiar azi, în cadrul unei discuții la Consiliul Europei, am solicitat asistență pentru expertizarea proiectului Regulamentului, pentru a asigura o corespundere cu practica statelor membre ale Consiliului Europei și în mod special a statelor membre a Uniunii Europene.”, a scris ministrul pe Facebook.

Reamintim că, 70 de jurnaliști, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și instituții mass-media din Moldova și-au exprimat astăzi nedumerirea în legătură cu includerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 10 octombrie 2017 a noului Regulament cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești.

Noul regulament elimină posibilitatea căutării hotărârilor de judecată, după numele părților, în baza de date a instanțelor. Reprezentanții societății civile au fost invitați la o ședință a grupului de lucru care a elaborat controversatul regulament pentru ziua de miercuri, 11 octombrie, adică după ce documentul va fi aprobat. Unul dintre membrii CSM, Teodor Cârnaț, a menționat că nu-și va da votul pentru acest regulament, optând pentru un alt document elaborat de Curtea Supremă de Justiție. Regulamentul de alternativă a fost propus de președintele CSJ, Mihai Poalelungi. Potrivit acestuia, anonimizarea hotărârilor judecătorești limitează libertatea presei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!