De la război direct în bucătărie. Au lăsat armele, munițiile și vestele antiglonț și au demonstrat că pot mânui aluatul și cuptorul mai bine decât armele. Se întâmplă în Ucraina. Un grup de soldați întorși de pe front nu au așteptat pomana de la stat și au decis să deschidă o pizzerie chiar în centrul Kievului. Sunt angajați toți veteranii care nu-și pot găsi un loc de muncă. De aici și denumirea - „Pizza Veterano”!

Au schimbat tancul – cu bucătăria, lupta cu armele – cu lupta cu frământatul aluatului, iar mirosul gloanțelor – cu aroma îmbietoare a condimentelor. Este povestea ruptă, parcă, din filme a unor soldați ucraineni, întorși de la război. Nici nu bănuiau că aici, unde este pace, îi așteaptă o nouă confruntare – lupta pentru supraviețuire, o luptă pentru o bucată de pâine și pentru un loc de muncă decent.

„Deoarece un om cu experiență de luptă se poate comporta diferit, antreprenorii își fac griji, le este frică și ei pur și simplu se tem, este ceva normal. Antreprenorii se uitau la noi, parcă suntem fizic sănătoși, dar se fereau de noi”, spune Leonid Ostalițev, fondator „Pizza Veterano”.

Întors de pe front, soldatul Leonid a hotărât să rescrie povestea. Mulți i-au întors spatele, iar el avea de întreținut o familie. Și-a luat viața în mâini și a decis să deschidă un local în care să angajeze toți veteranii conflictului armat din Ucraina.

„Am primit mai mult de 22 de refuzuri. Toți îmi spuneau că este o aberație. Ce fel de pizzerie? Care veterani? Ești dus cu pluta”, mărturisește Leonid.

Așa, dus cu pluta, cum îl considerau unii, Leonid a început să-și urmeze visul. Astfel, s-a născut proiectul „Veterano”, care acum include 3 restaurante, 12 buticuri specializate în deservirea cu cafea și multe alte proiecte. Din toate transpare spiritul militarilor.

De la intrare în local vizitatorii sunt întâlniți de o machetă gigantică a unei arme care este înconjurată de zeci de embleme a detașamentelor și grupărilor militare din Ucraina.

„Noi avem 3 principii în proiectul nostru. Primul este că nimeni nu ne datorează nimic, noi nu cerem nimic de la stat. Al doilea, noi lucrăm maximal legal și sincer. Și al treilea, dacă ai făcut bani, ajută pe alții, nu fi nemernic. 10% din profit îi direcționăm familiilor celor decedați”, menționează fondatorul „Pizza Veterano”.

Din cei peste 50 de angajați, 34 sunt militari.

„Războiul nu pleacă nicăieri. El mereu va rămâne cu bărbatul care a luptat, pentru toată viața. Dar dacă vei sta și mereu te vei gândi la trecut, poți să-ți pierzi mințile”, spune bucătarul pizzeriei, Eugen.

„Astfel de băieți cum este Leonid, ei nu doar că au demonstrat, ei au declarat ferm că noi nu doar putem lucra, dar putem să inițiem afaceri și să oferim locuri de muncă”, susține sergentul inferior în rezervă, Iurie.

Leonid și echipa nu se opresc aici. Ei vor să-și extindă afacerea și planifică, în viitorul apropriat, inaugurarea unui Veterano – Market, a unui centru de deservire și a unui centru IT pentru veteranii pasionați de programare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!