Jurnaliști și reprezentanți ai organizațiilor societății civile protestează în această dimineață în fața clădirii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Protestul se desfășoară în legătură cu posibila adoptare de către CSM a noului Regulament cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești.

Noul regulament elimină posibilitatea căutării hotărârilor de judecată, după numele părților, în baza de date a instanțelor.

Reprezentanții societății civile au fost invitați la o ședință a grupului de lucru care a elaborat controversatul regulament pentru ziua de miercuri, 11 octombrie, adică după ce documentul va fi aprobat. Unul dintre membrii CSM, Teodor Cârnaț, a menționat că nu-și va da votul pentru acest regulament, optând pentru un alt document elaborat de Curtea Supremă de Justiție.

Regulamentul de alternativă a fost propus de președintele CSJ, Mihai Poalelungi.

Potrivit acestuia, anonimizarea hotărârilor judecătorești limitează libertatea presei.

Luni seara, 9 octombrie, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a anunțat că a cerut CSM să nu aprobe „depersonalizarea” hotărârilor judecătorești.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!