La finele fiecărui semestru al anului școlar, Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării sistematizează informația prezentată de către organul local de specialitate în domeniul învăţământului care include date generalizate despre cazurile suspecte de abuz înregistrate de instituțiile de învățământ subordonate (preșcolare, primare, gimnaziale, liceale, de învățământ profesional tehnic, rezidențiale, de învăţământ special și extrașcolare).

Pe parcursul ultimei perioade de raportare (semestrul II al anului de studii 2016-2017), angajații din sistemul educațional au raportat 5.110 cazuri de violență asupra copilului care au avut loc în familie, școală sau în alte locuri şi servicii din comunitate. Cele mai multe cazuri – 2.350, se referă la violența fizică, alte 1.276 – la violența emoțională, iar 1.242 – la neglijare. În același timp, în perioada de raportare, au fost semnalate 206 cazuri de exploatare prin muncă și 24 cazuri de abuz sexual.

Din punct de vedere al sursei de sesizare, din cele 5.110 cazuri înregistrate în semestrul II al anului de studii 2016-2017, 2.406 cazuri au fost raportate de către profesori, 691 – de către personalul non-didactic din instituții, au fost 645 sesizări ale părinților, iar alte 1.368 – ale copiilor.

De remarcat faptul că, în perioada ianuarie – mai 2017, instituțiile de învățământ au adus la cunoștința organelor de nivel local cu atribuții în protecția copilului – 972 cazuri grave de violență asupra copilului.

La etapa actuală, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării are elaborat cadrul normativ și metodologic de protecție a copilului față de violență și este la etapa dezvoltării capacităților instituțiilor și a profesioniștilor, prin responsabilizarea acestora față de problema abuzului copiilor.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!