/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ Managementul prost al patrimoniului municipal a dus la pierderi de peste 600 de milioane de lei în doi ani

missing
11 octombrie 2017, ora 14:30

Ei susțin că managementul precar și divizat al patrimoniului municipal, dar și deficiențele de comunicare interdepartamentală duc la pierderi enorme financiare și teritoriale pentru municipiul Chișinău. Gestionarea clădirilor și construcțiilor este separată de cea a terenurilor. Competențele de administrare a bunurilor imobile sunt atribuite unei direcții, iar a resurselor funciare – altei. Astfel, acești factori crează dificultăți în monitorizarea utilizării obiectelor patrimoniale per ansamblu. „Este de o importanță majoră instituirea unei noi direcții care să fie responsabilă de administrarea și gestionarea patrimoniului municipal în totalitate”, spun aceștia în propunerea de politică.

Un argument pro acestei direcții sunt și datele prezentate în Raportul auditului conformității gestionării patrimoniului public în cadrul entităților publice din mun. Chișinău pe anii 2014-2015. Ruslan Codereanu, expert IPRE, spune că potrivit acestui raport „525 din 1581 de bunuri imobile nelocative, proprietatea mun. Chișinău, în valoare totală de 341,9 mil. lei nu sunt înregistrate în Registrul Bunurilor Imobile. Totodată, același raport arată că estimativ bugetul municipal este prejudiciat cu 688,5 mil lei, dintre care circa 297,61 mln lei din această sumă nu mai poate fi recuperată”.

Totuși dacă s-ar lua în calcul taxele informale achitate de persoanele fizice/juridice și prețurile de piață a terenurilor, imobilelor sau arendei, nu la cotele minime calculate de Audit, poate fi concluzionat că prejudiciul adus de gestiunea și administrarea proastă a patrimoniului imobiliar și funciar al municipiului este cu mult mai mare decât cele 688,5 milioane lei, mai spun experții IPRE

În consecință IPRE propune crearea unei noi direcții, care ar fi responsabilă de administrarea și utilizarea rațională a tuturor proprietăților imobiliare și a terenurilor aflate în proprietate municipală. „Direcția va identifica, evidenția și reactualiza inventarierea fondului imobiliar municipal, precum și a terenurilor municipale, precum și va coordona privatizarea, arendarea sau înstrăinarea proprietăților municipale”, a explicat Codreanu, expert IPRE.

Potrivit proiectului de propunere a politicii publice, crearea Direcție va duce la:

1. Maximizarea încasărilor la bugetul municipal;
2. Crearea unei politici investiționale;
3. Dezvoltarea unui parteneriat public-privat constructiv;
4. Transparența privind gestionarea patrimoniului municipal;
5. Deschidere față de cetățeni, prin informare și implicarea acestora;
6. Îmbunătățirea calității serviciilor publice.

Mai jos citiți proiectul de propunere

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram