/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Peste 64 de mii de cetățeni vor primi pensii majorate cu aproximativ 300 de lei din noiembrie 2017

11 octombrie 2017, ora 15:48

În debutul ședinței Cabinetului de miniștri, Prim-ministrul Pavel Filip a subliniat că acestea sunt primele roade ale reformei sistemului de pensii: „După cum am spus de mai multe ori, facem planificări reale, nu venim cu promisiuni care nu au acoperire financiară. Atunci când lucrurile merg mai bine decât planificam, atunci venim cu aceste majorări înainte de termen”. Totodată, Premierul s-a arătat încrezător că, dacă ritmul ascendent al încasărilor la buget se va menține, vor fi operate și alte majorări înainte de termen.

Majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, va fi diferențiată în funcție de anul stabilirii acesteia și de venitul realizat de persoană. Astfel, pentru 58 479 de beneficiari de pensie pentru limită de vârstă, prestația va spori în medie cu 255 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 17,6% peste nivelul pensiei medii curente. De asemenea, pentru 6 399 de beneficiari de pensii de dizabilitate, majorarea va constitui în medie 274 de lei, în creștere cu 28,6% față de pensia medie a acestora.

Cheltuielile necesare pentru realizarea proiectului se estimează la 33,6 milioane de lei, resurse identificate în urma creșterii veniturilor proprii la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017.

Amintim că valorizarea etapizată a pensiilor este prevăzută de reforma sistemului de pensii, adoptată la sfârșitul anului 2016. În cadrul primei etape, implementată de la 1 aprilie curent, au fost valorizate pensiile stabilite în anii 2001-2008, pentru 68 014 beneficiari de pensii pentru limită de vârstă şi 15 570 beneficiari de pensii de dizabilitate. Urmare, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă s-a majorat în medie cu 132 de lei, iar mărimea medie a pensiei de dizabilitate – cu 226 de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram