Carles Puigdemont, premierul Cataloniei, a afirmat, marţi seară, că regiunea şi-a "câştigat dreptul la independenţă", dar a pledat pentru lansarea de negocieri constituţionale în următoarele săptămâni, relatează cotidianul El Pais, citat de Mediafax.

După referendum, “Catalonia şi-a câştigat dreptul de a fi un stat independent, de a fi ascultată şi respectată. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, nu comitem un abuz, vrem doar respectarea dreptului la vot. Rezultatul referendumului a fost o majoritate absolută în favoarea independenţei. Catalonia va fi un stat independent în forma unei republici”, a declarat Carles Puigdemont.

“Eu şi Guvernul catalan propunem Parlamentului suspendarea declaraţiei de independenţă pentru a fi lansat dialogul în săptămânile următoare. Suntem convinşi că acest moment istoric necesită oprirea escaladării crizei”, a subliniat Puigdemont.

“Există necesitatea puternică de a nu alimenta tensiunile; în acelaşi timp, în acest moment crucial, trebuie să fim toţi uniţi şi să ne asumăm responsabilităţile. Violenţele extreme comise de poliţia coordonată de Madrid, fără precedent în Europa, nu au împiedicat votul catalanilor. Imaginile cu răniţii vor rămâne mereu”, a adăugat liderul Cataloniei.

Carles Puigdemont critică Madridul, dar vrea dialog

Carles Puidemont, premierul Cataloniei, a adoptat un ton conciliant faţă de Madrid, deşi a criticat acţiunile Poliţiei spaniole şi atitudinea regelui Felipe al VI-lea al Spaniei.

“Vreau să le transmit spaniolilor un mesaj de respect şi un apel la calm. Nu avem nimic cu spaniolii. Suntem şi rămânem un singur popor”, a declarat Carles Puigdemont, deşi a pledat pentru dreptul Cataloniei la independenţă.

În acelaşi timp, Carles Puidgemont a denunţat “umilinţele” Spaniei, pe care a acuzat-o că a modificat unilateral autonomia Cataloniei şi a generat violenţe la referendum.

“Iar discursul regelui a confirmat cea mai rea ipoteză posibilă”, a spus Puigdemont, referindu-se la faptul că regele Felipe nu a pledat pentru dialog, ci a condamnat referendumul proindependenţă.

Regiunea Catalonia a organizat pe 1 octombrie un referendum pe tema independenţei considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea European.

Guvernul Spaniei consideră “trădare inadmisibilă” proclamarea dreptului la independenţa Cataloniei

Guvernul Spaniei consideră “trădare inadmisibilă” decizia lui premierului Cataloniei, Carles Puigdemont, de a proclama dreptul la independenţă, afirmă surse guvernamentale de la Madrid citate de cotidianul El Mundo.

Guvernul Spaniei consideră “trădare inadmisibilă” proclamarea “implicită” a independenţei Cataloniei, care imediat a fost suspendată tot de Carles Puigdemont, au declarat surse politice de la Madrid.

Potrivit surselor citate, Guvernul Spaniei menţine poziţia că referendumul din Catalonia a fost ilegal, întrucât a fost anulat de Curtea constituţională. “Rezultatele unui referendum fraudulos şi ilegal nu pot fi validate”, consideră Executivul Spaniei.

Regiunea Catalonia a organizat pe 1 octombrie un referendum pe tema independenţei considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!