Statele Unite ale Americii se retrag din Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Anunțul a fost făcut de departamentul de stat al SUA.

Joi, 12 octombrie, Departamentul de Stat a notificat directorului general al UNESCO, Irina Bokova, despre decizia Statelor Unite de a se retrage din organizație și intenția de a institui o misiune de monitorizare permanentă la UNESCO.

Washingtonul și-a explicat decizie prin restanțierea la achitarea taxele de membru, necesitatea reformei organizației și „părtinirea anti-israeliană”. Decizia va intra în vigoare la 31 decembrie, însă SUA își va păstra statutul de observator al organizației.

Șeful UNESCO, Irina Bokova, și-a exprimat deja regretul față de pasul Washingtonului.

UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) a fost fondată la 16 noiembrie 1945. În prezent are 195 de state membre și 9 state asociate. Scopul organizației este de a contribui la pacea și securitatea lumii prin colaborarea între națiuni în educație, știință, cultură, și comunicații pentru a se reuși stabilirea unui respect față de justiție universal, pentru corectitudinea justiției și pentru drepturile și fundamentele omului liber, indiferent de rasă, limbă sau religie, după Carta Națiunilor Unite.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!