/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Cocktail de noroi, pietre și gunoaie. Europenii repară drumurile impracticabile și pline de gropi din satele moldovenești

13 octombrie 2017, ora 16:41

Drumurile din satul Baurci sunt pline de un așa cocktail ce conține noroi, pietre, diferite gunoaie, iar pe alocuri, rămășițe de asfalt, de altfel, ca majoritatea drumurilor din satele Moldovei. Localnicii, mai ales bătrânii, spun că nu și-au imaginat vreodată să poată scăpa din această mizerie.

În doar câteva săptămâni, drumul central din satul Baurci va arăta ca unul european. Aici, se lucrează de zor ca lucrările de reparație să fie finalizate cât mai repede.

Pentru reconstrucția drumului, Uniunea Europeană a oferit peste 70 de mii de dolari. Autoritățile locale susțin că și-ar dori să extindă construcția drumului, inclusiv până la grădiniță.

„Primarul a plecat la Comrat, încearcă să convingă autoritățile de acolo să ne mai ajute financiar să construim acest drum măcar până la grădiniță”, spune viceprimarul Mihail Ostrioglo.

Tot aici, firma de construcție urmează să construiască și un sistem de evacuare a apelor pluviale.

„Va fi montat un transversal pentru a capta apa de pe drumuri. Apa va fi evacuată spre râpă”, susține Ion Strelețchi, diriginte de șantier.

Și în satul Tomai este reabilitat drumul principal, care leagă biserica, primăria, casa de cultură și grădinița. După ce au fost reconstruite trotuarele, urmează a fi pavat și drumul.

Într-un final, drumul nu va fi asfaltat, ci pavat. Muncitorii spun că piatra este mult mai durabilă, mai rezistentă și costă mai puțin. Localnicii sunt mândri și cred că în satul lor va fi măcar o stradă care va arăta ca în orașele mari.

„Am văzut în orașele mari că drumurile sunt pavate. O să fie foarte bine când o să pună și la noi pavaj”.

„Drumul era într-atât de rău, încât era foarte greu să mergi. Dar, acum, noi sperăm să fie așa ca în fața casei de cultură, să fie modern”.

Muncitorii spun că până la 1 noiembrie vor reuși să finalizeze lucrările.

„După rugămintea localnicilor, dar și după decizia Consiliului local, am ajuns la concluzia să reconstruim acest drum. Suntem mulțumiți că am primit ajutor financiar din partea programului”, a declarat primarul satului Tomai, Fiodor Topciu.

Ambele porțiuni de drumuri din cele două sate sunt reconstruite cu sprijinul financiar al UE, prin intermediul PNUD.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram