Orașul Borehamwood din Anglia a fost blocat de traficul de mașini de zeci de ani. Dar, la mijlocul anilor ’90, în centrul orașului au fost construite noi zone pietonale. Acum, Borehamwood este un exemplu al modului în care spațiul public inovator poate îmbunătăți viața locuitorilor unei zone. Cei de la Business Insider au aflat mai multe de la designeri urbani și planificatori din întreaga lume despre rolul pe care îl au aceste locuri publice și cum pot inspira oamenii, scrie wall-street.ro.

Vezi în continuare care parcuri, biblioteci, străzi și piețe sunt considerate printre cele mai frumoase locuri publice din lume.

1. Străzile din Borehamwood

„Nu este un loc deosebit de frumos din punct de vedere estetic, dar am văzut cum s-a transformat dintr-un drum rutier dominat de trafic, într-un oraș cu un centru funcțional, cu o stradă mai liniștită, mai pietonală”, a spus designerul urban Kurland.

2. Millennium Park în Chicago, SUA

„A fost clar o schimbare de joc, nu numai pentru Chicago și pentru imobilul care înconjoară parcul, ci pentru influența sa asupra orașelor de pretutindeni”, a spus Carol Coletta, vicepreședintele Community and National Initiatives for the John S. and James L. Knight Foundation. Coletta gestionează milioane de dolari anual în granturi pentru proiectarea orașului și susține că Millennium Park este spațiul public ideal, pentru că parcul găzduiește opere de artă și evenimente publice.

3. Spruce Street Harbor Park în Philadelphia, SUA

În apropierea unei planje urbane, Spruce Street Harbour Park oferă o atmosferă frumoasă prin lumini colorate în timpul nopții și hamace pentru relaxare. Coletta spune că acest proiect a fost intenționat pentru o anumită perioadă de timp, dar a fost îndrăgit de oameni și elementele de design ale acestui proiect au fost copiate și de alții pe scară largă.

4. The central square în Seaside (Florida), SUA


Construirea unui ansamblu rezidențial care să pară a fi un mic orășel este aproape imposibilă, spune fondatorul companiei Mouzon, Steve Mouzon. Dar fondatorul și dezvoltatorul al Seaside din Florida a făcut exact acest lucru, folosind spațiul public pentru a promova o nouă comunitate independentă, strâns legată. „Dezvoltatorul a avut curaj să construiască un oraș, cu un oficiu poștal, un magazin alimentar, o librărie, o colecție de restaurante și magazine cu apartamente deasupra”, a spus Mouzon.

5. Străzile din New Orleans, SUA

Designul străzilor din New Orleans sunt excepționale, pentru că sunt făcute pentru plimbări. Eric Kronber, directorul firmei de design și arhitectura Kronberg Wall, susține că este un oraș frumos, iar străzile acestuia sunt perfecte pentru locuitorii orașului și atrag vizitatorii.

6. Prospect Park în Brooklyn (New York), SUA

„Sunt atât de multe lucruri pentru atât de mulți oameni și servește cu adevărat toate comunitățile din jur. (…) Este în același timp și o frumoasă scăpare în natură, fiind reprezentativă pentru oraș și oameni”, a precizat Julie Ember, associate director of design at New York’s Bryant Park Corporation and 34th Street Partnership.

7. Hosier Lane în Melbourne, Australia

Hosier Lane este o „șosea de graffiti în centrul orașului Melbourne, care a adus efectiv centrificarea artei stradale și a legitimat validitatea acesteia în cultura modernă a orașului”, susține Dale Bowerman, care a lucrat ca planificator urban pentru orașul Melbourne.

8. Biblioteca de stat La Trobe din Melbourne, Australia

Sala de lectură din această bibliotecă este un loc în care oamenii se pot baza mereu că vor sta în liniște și vor putea reflecta. Spațiul octogonal a fost conceput pentru peste un milion de cărți și până la 600 de persoane, ceea ce a devenit atractiv pentru vizitatori.

9. Striezelmarkt în Dresda, Germania

Striezelmarkt este „cea mai veche piață de Crăciun din Germania”. Craig Toocheck, designer al National Association of City Transportation Officials din New York, spune că piața este un spațiu comun în care oamenii se pot aduna și petrece împreună.

10. Place Jacques Cartier în Montreal, Canada

Situat lângă portul vechi din Montreal, Place Jacques Cartier este o piață publică care găzduiește opere de artă și chioșcuri stradale. Este o zonă fără mașini pe timpul verii. „Primul loc public de care m-am îndrăgostit ca un copil a fost Place Jacques Cartier”, a precizat Brent Toderian, fondatorul TODERIAN UrbanWORKS din orașul Vancouver.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!