Mai multe ONG-uri au semnat o declarație către ambasade prin care le în atenție situația alarmantă în care din ce în ce mai des se găsesc reprezentații instituțiilor media independente în Republica Moldova. Atacurile verbale și denigrările se transformă în intimidare și amenințări directe, iar frecvența lor crește.

„În prezent, observăm că comunitatea mediatică independentă din Republica Moldova este nevoită să își facă meseria jurnalistică în condiții din ce în ce mai proaste, în contextul declinului general al libertăților democratice, cum ar fi libertatea de exprimare și libertatea de întrunire. Acest lucru se datorează, în special, abuzurilor repetate, care sunt comise sau tolerate de autorități, precum și aplicării restrictive a cadrului legal existent. În același timp, observăm o ingerință politică tot mai mare în drepturile și libertățile jurnaliștilor: aparent, autoritățile moldovenești ignoră însăși esența jurnalismului, care constă în informarea publicului”, se arată în declarația transmisă oficialilor.

Ca exemplu ONG-urile enumeră un șir întreg de încălcări ale drepturilor și libertăților jurnaliștilor din ultimele șase luni:
– reținerea unei echipe de filmare a Gagauzinfo.md de către poliția locală în martie 2017;
– urmărirea evidentă a redactorului-șef Newsmaker.md Vladimir Soloviev;
– atacurile verbale și agresarea reporterului Jurnal TV de către Vladimir Hotineanu, deputatul din partea Partidului Democrat;
– mustrarea publică a jurnalistei de investigație Mariana Rață de către judecătorii Consiliului Superior al Magistraturii;
– restricționarea selectivă a accesului la evenimentele și locurile de interes public pentru echipele de filmare ale TV8 și pentru fotojurnalistul Constantin Grigoriță, căruia Președinția i-a retras acreditarea fără motive argumentate.

ONG-urile spun că accesul la informație devine o provocare majoră, deoarece instituțiile publice recurg excesiv la prevederile legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal.

Sursă de îngrijorare este și decizia repetată a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de a amâna examinarea cererii de cesiune a TV8, care solicită transferarea proprietății formale ale postului către o asociație publică finanțată de jurnaliști. Iar, în această săptămână, doi jurnaliști de la „Ziarul de Gardă” au fost intimidați în mod deschis de către agenții de pază privați, angajați ai Global Business Center, care aparține lui Vladimir Plahotniuc, șeful Partidului Democrat.

Organizațiile semnatare își exprimă îngrijorarea în legătură cu deteriorarea condițiilor de muncă ale jurnaliștilor. Iar, în acest context, spune ei „apelăm la Dvstră ca să condamnați aceste încercări și să aduceți îngrijorările noastre în atenția autorităților noastre și în atenția comunității internaționale”, se arată în textul declarației.

Declarația integrală poate fi citită aici.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!