ONG-urile de media sună alarmă și cer intervenția partenerilor internaționali. Mai  multe organizații ale societății civile au semnat o declarație în care cer reprezentanților misiunilor diplomatice să ia atitudine în legătură cu tentativele de intimidare a presei independente din Moldova.

În declarație sunt invocate mai multe cazuri de intimidare a reporterilor care au fost atacați și intimidați în timpul exercitării atribuțiilor.

Vedem că sunt mai multe cazuri în care jurnaliștilor li se îngrădește accesul la informații și anumite drepturi. Vedem, în ultima perioadă, restricționarea accesului în anumite porțiuni de drum,” susține Nadin Gogu, directoare Centrul pentru Jurnalism Independent.

Organizațiile semnatare susțin că accesul la informație devine o provocare, deoarece instituțiile publice invocă excesiv legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal. O altă îngrijorare ține de decizia repetată a Consiliului Coordonator al Audiovizualului  de a amâna examinarea cererii de cesiune a licenței TV8 către o asociație obștească. Iar, în această săptămână, doi jurnaliști de la „Ziarul de Gardă” au fost amenințați de către agenții de pază ai „GBC”, care aparține lui Vladimir Plahotniuc, liderul partidului care controlează momentan puterea.

Sperăm că, urmare a aceste declarații, ambasadorii și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, vor aborda aceste probleme cu reprezentanții guvernării, iar totodată vor impune alte condiționalități când vor oferi ajutoare Republicii Moldova”, menționează Petru Macovei, Director executiv API.

De asemenea, ONG-urile de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu degradarea condițiilor de muncă ale jurnaliștilor. Declarația a fost transmisă misiunilor diplomatice acreditate în țara noastră.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!