Cruzime fără margini tolerată de către polițiști. Tânărul Andrei Braguța a fost bătut în celulă cu pumnii și picioarele în timp ce oamenii legii urmăreau după ușa celulei fără să intervină. Procurorii au publicat primele imagini de pe camerele de supraveghere instalate în izolator. Din acestea se vede clar că Braguța a fost bătut până nu s-a mai putut ridica de la podea. Dosarul de învinuire a celor trei angajați ai izolatorului și a colegilor de celulă a ajuns pe masa judecătorilor. Între timp, avocații familiei Braguța întreprind măsuri în vederea identificării de noi probe.

Din imaginile video publicate de procurori se observă cum patru colegi de celulă îl lovesc cu sălbăticie pe Braguța,cu pumnii și picioarele în cap. La un moment dat unul dintre polițiști a deschis ușa celulei, dar nu a întreprins nimic. Bătaia a continuat, iar angajatul izolatorului urmarea de după ușă, cum tânărul era lovit crunt.

Tatăl lui Andrei Braguța ne-a spus că nu are puteri să privească imaginile din izolator, însă speră că oamenii legii își vor face treaba, iar cei vinovați vor ajunge după gratii.

Eu nu vreau să privesc la aceea cum și-au bătut joc de băiatul meu, cum l-au bătut. Asta mie tare mii dureros. Lasă legea, dacă este la noi așa ceva, lasă să facă procedurile pe care ei le știu”, afirmă tatăl lui Andrei, Ivan Braguța.

Cei trei polițiști urmează să fie judecați pentru faptul că au admis ca victima să fie supusă tratamentelor inumane, iar cei patru colegi de celulă vor răspunde penal pentru vătămare corporală intenționată de gravitate medie.

Ei nu au întreprins nicio măsură ca să stopeze acele acțiuni de maltratare, să plaseze persoana în altă celulă. Ba din contra, ei priveau pasiv, ceea ce ar reprezenta un acord tacit”, explică Vadim Vieru, avocatul familie Braguța.

TV8 a obținut o înregistrare audio când Igor Orbu, unul din polițiștii acuzați, cheamă ambulanța. Din discuție reiese faptul că Orbu cunoștea despre problemele psihice ale lui Andrei Braguța. Cu toate acesta, tânărul nu a fost izolat.

Urgența: Serviciul de Urgență.
Igor Orbu: Avem nevoie de…psihiatrie.
U: Tighina 6…familia bolnavului ?
I.O.: Braguța Andrei.
I.O.:Da, trebuie psihiatria că el își iese din minți, el e la, o zis că e la psihiatrie la evidență…
U: Aha…familia dumneavoastră ?
I.O.: Orbu.

Avocații familiei Braguța deja au solicitat opinia unui expert internațional care urmează să se expună asupra raportului de expertiză medico-legală.

Noi tindem să credem că loviturile care au fost aplicate au influențat inclusiv și la decesul persoanei pentru că, pneumonia purulentă care s-a constatat s-a agravat inclusiv din cauza loviturilor care au fost aplicate de către deținuți, probabil și de alte persoane care nu au fost identificate”, susține Vieru, avocatul familiei Braguța.

Potrivit apărării, trupul neînsuflețit al lui Andrei Braguța nu va fi deshumat.

Deja am decis că nu vom solicita deshumarea pentru că, raportul de constatare care a fost întocmit de către expertul medico legal este destul de informativ el este destul de bun și a fost apreciat astfel de către expertul internațional”, afirmă Vieru.

Contactat de TV8, avocatul lui Igor Orbu a refuzat sa comenteze imaginile publicate de procurori și nici înregistrarea audio.

Eu nu pot, nu am împuterniciri să dau explicații. Eu v-am spus el nu a cunoscut despre faptul ce se întâmplă în celula 9, asta este poziția lui”, afirmă Vitalii Lazăr, avocatul lui Igor Orbu.

Pe de altă parte, avocatul deținutului Boris Bologan, unul dintre deținuții care l-au bătut pe Braguța, a spus că loviturile nu au fost grave.

Braguța Andrei, nu are careva leziuni corporale vizibile în regiunea capului. Am văzut și eu aceste video, putem să interpretăm cum dorim acest fapt, că sunt lovituri puternice sau nu, nu sunt multiple, dar sunt, dacă nu greșesc trei lovituri, inclusiv cu piciorul. Iar leziunile care au fost la Braguța Andrei nu au fost depistate – deci constatăm că nu au fost”, a declarat Silviu Burlacu, avocatul lui Boris Bologan.

Șeful Izolatorului, Eduard Iarmenco, a refuzat să comenteze cazul. Am cerut o reacție și de la Asistența Medicală Urgentă. Șefa Serviciului de presă a spus că va reveni cu un răspuns, dar nu a menționat când și nici nu a mai revenit.

Andrei Braguța a fost reținut de Poliția de Patrulare la 15 august. Acesta s-ar fi împotrivit somațiilor oamenilor legii. La 10 zile după arest, tânărul a decedat în condiții suspecte în Penitenciarul „Pruncul”. Cauza oficială a decesului este „pneumonie purulentă”. Dacă vor fi recunoscuți vinovați, toți cei 7 învinuiți riscă de la 8 la 15 ani de pușcărie. Procurorii au inițiat și alte două cauze penale pe faptul excesului de putere şi încălcării, din neglijenţă, a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!