Avocatul Alexei Navalnîi nu are niciun drept legal să candideze în cadrul alegerilor prezidenţiale din Rusia din 2018, a declarat marţi şefa departamentului pentru respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor din cadrul instituţiei Procurorului General, relatează Mediafax.

„Navalnîi a primit o sentinţă de cinci ani de închisoare cu suspendare, într-un caz privind deturnare de fonduri. Această infracţiune se încadrează la un grad ridicat al încălcării legii. În conformitate cu legea rusă, cetăţenii nu pot participa la alegeri dacă au fost condamnaţi pentru infracţiuni de grad înalt şi au condamnări în desfăşurare. În aceste condiţii, nu există drepturi legale pentru participarea lui Alexei Navalnîi la alegeri de orice nivel, inclusiv municipal sau regional, la alegerile pentru Duma de Stat şi la cele pentru preşedinţia Rusiei”, a spus Larisa Kopteva.

Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei din Rusia, a fost eliberat duminică din închisoare, după ce şi-a ispăşit pedeapsa de 20 de zile pentru organizarea unui protest neautorizat. El a mai fost încarcerat de două ori în acest an, câte 15 şi 25 de zile, după ce a organizat mitinguri împotriva corupţiei de la nivel guvernamental.

Avocatul în vârstă de 41 de ani vrea să candideze la preşedinţia ţării, deşi comisia electorală centrală din Rusia l-a declarat ineligibil din cauza unei condamnări la închisoare.

Opoziţia rusă susţine că decizia este motivată politic, iar Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că sentinţa din 2014 privind fraude comise de către Navalnîi a fost „arbitrară şi vădit nejustificată”.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!