/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Un alt model de predare pentru studenții de la UTM. La ore, profesorii nu mai țin prelegeri

missing
25 octombrie 2017, ora 15:11

Repartizați în echipe, curioși și plini de idei. Așa studiază 51 de studenți de la UTM. Cătălin Bargan este student în anul I al Facultății de Calculatoare, Informatică și Micro-electronică. Studentul spune că îndată ce a văzut noul program de studii „Ingineria Software”, nu a stat mult pe gânduri și a aplicat. Au urmat câteva probe „de foc”, iar acum, împreună cu echipa sa, lucrează la un proiect.

„Acum lucrăm la un logo. Proiectul nostru este să ajutăm oamenii să găsească parcări în oraș”, spune Cătălin Bargan student FCIM.

Studenții spun că noul program îi ajută să-și dezvolte creativitatea, gândirea critică și spiritul de echipă.

„Noi singuri suntem capabili să ne creăm problemele, adică nu sunt impuse de cineva, noi singuri decidem care problemă vrem să o soluționăm”.

„Este ceva interesant, lucrăm în grupuri, interacționăm mai mult cu colegii noștri”.

„Cea mai mare provocare pentru mentor este să cunoască un răspuns, dar să nu-l poată oferi studenților. Să nu le dea soluția dumnealor, dar ei să vină cu soluția”, susține Elena Gogon, șef program „Ingineria Software”.

Noul program a fost implementat datorită unui profesor universitar de la Universitatea „Aalborg” din Danemarca, originar din Republica Moldova. Întregul proiect a costat aproximativ 1500 de euro.

„Este o metodă nouă de predare, care permite studenților o autonomie foarte largă în ceea ce privește elaborarea programului individual de dezvoltare”, a menționat Romeo Țurcanu, profesor universitar din Danemarca.

Proiectul presupune reproiectarea a 6 programe de studii, bazate pe noua metodă de predare-învățare, axată mai mult pe partea practică de studiere, unde rolul cel mai important în procesul de studii îi revine elevului, nu profesorului.

„Pentru o astfel de abordare centrată pe student, ai nevoie de spații care să fie flexibile, să poți forma echipe. Astfel de spații noi le vom extinde pe toate facultățile UTM”, a declarat rectorul UTM, Viorel Bostan.

Sălile au fost echipate cu suportul UE, în cadrul „Erasmus”. Proiectul a fost inițiat în 2015.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram