/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Clasamentul performanței bancare din Moldova. Ce bănci comerciale se află în top

26 octombrie 2017, ora 12:20

Aceste patru bănci excelează la compartimentul profitabilitate și indicatori de piață, fapt ce presupune deținerea unei cote semnificative în piața națională de servicii bancare. De asemenea, indicatorii privind adecvarea capitalului și cei de lichiditate se situează în apropiere de media înregistrată în sector dar puțin peste limitele recomandate de literatura bancară, fenomen de altfel caracteristic mai multor bănci.

În continuarea clasamentului se regăsesc băncile de talie medie, urmate de cele caracterizate de o cotă de piață mică sau o profitabilitate redusă. Nivelul redus de profit acumulat și calitatea scăzută a activelor afectează rezultatele generale ale băncilor din partea de jos a clasamentului. Astfel, cota de piață redusă pe majoritatea segmentelor de servicii bancare sau ponderea înaltă a creditelor calificate ca fiind neperformante, sunt principalele elemente care reduc, într-o anumită măsură, capacitatea unor bănci de a avansa în clasamentul general al performanței bancare generale. Chiar și așa, aceste bănci continuă a fi suficient capitalizate și lichide în contextul unei politici investiționale conservatoare și mult mai prudente de acordare a creditelor. De asemenea, volumul provizioanelor formate tind să acopere suficient eventualele pierderi și riscuri de pe urma activității de creditare.

Foto: Expert-Grup

Important, Clasamentul performanței bancare nu este un indicator pentru adoptarea deciziilor de plasare a economiilor sau atragere a finanțărilor. Astfel, acesta reprezintă mai degrabă o sursă de informare asupra rezultatelor generate de fiecare bancă în parte în funcție de nivelul mediu generat de sectorul bancar la nivel agregat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram