/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/DOC/ Guvernul a scos la vânzare compania ce deține gazoductul Iaşi-Ungheni

missing
27 octombrie 2017, ora 10:58

Potrivit unui anunţ al Agenției, în perioada 27 noiembrie-1 decembrie 2017 vor fi scoase la licitații „cu strigare” pachetele de acţiuni la 17 societăţi pe acţiuni deţinute de stat, scrie Mold-street.com

Cele mai valoroase sunt Barza Albă din Bălţi (circa 328 milioane lei) şi Tutun CTC din Chişinău (circa 297 milioane lei). La fel au fost scoase la mezat şi patru companii ale statului din domeniul reparaţiei şi întreţinerii drumurilor.

Totodată la licitaţie cu strigare sunt expuse şi nouă întreprinderi de stat şi 20 de complexe de bunuri imobile.

La concursuri investiţionale de privatizare a bunurilor proprietate publică sunt expuse două cinematografe şi 13 întreprinderi de stat. Termenul de depunere a ofertelor de participare la concurs este 15 decembrie 2017, orele 15:00.

Printre cele mai valoroase, care sunt expuse deja de câteva ori la privatizare sunt Fabrica de Sticlă din Chișinău, pentru care statul speră să obțină 175 de milioane lei şi Combinatul Poligrafic, pentru care statul cere 130 de milioane lei.

“Cireaşa de pe tort” este însă întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, creată în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni şi de a presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit condiţiilor impuse, preţul iniţial al acestei întreprinderi este de 180 milioane de lei (circa 9 milioane de euro) cu angajamentul de a investi în următorii doi ani 93 de milioane de euro.

Valoarea investiţiilor coincide practic cu valoarea investiţiei în viitoarea conductă Ungheni-Chişinău.

Condiţiile par a fi puse exact pentru compania românească Transgaz, care îşi deschide reprezentanţă la Chişinău şi care se ocupă în prezent de proiectul de interconexiune a sistemelor de gaze naturale dintre România și Republica Moldova.

La începutul lunii septembrie 2017, Ministerul Economiei și Infrastructurii anunța că a eliberat întreprinderii Vestmoldtransgaz certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni – Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram