Prețul țigărilor se va scumpi. Deputații au votat astăzi, în prima lectură, modificarea articolului 9 din Legea bugetului de stat pentru anul 2017, prin care se stipulează prețul minim de comercializare cu amănuntul pentru țigarete.

Astfel, nivelul prețului minim de comercializare cu amănuntul pentru un pachet de țigarete fără filtru ovale va constitui 10 lei, comparativ cu 7 lei în prezent, iar prețul minim pentru un pachet de țigarete fără filtru cu mundștuc va fi de 12 lei, față de 7 în prezent. Totodată, valoarea prețului minim de comercializare a unui pachet de țigarete cu filtru rămâne de 16 lei.

Autorul proiectului Iurie Chiorescu, deputat PDM, a declarat că necesitatea prevederii unui preț minim de comercializare cu amănuntul pentru țigarete a fost dictată de atingerea următoarelor obiective: sporirea veniturilor la bugetul de stat; protecția sănătății populației și protecția pieței interne.

În nota informativa a proiectului se spune că implementarea majorării nivelului prețului minim de comercializare cu amănuntul la țigaretele fără filtru va contribui la realizarea obiectivelor de încasări la bugetul de stat preconizate de Ministerul Finanțelor pentru anul 2017 din accize la țigarete de cca 1.8 miliarde lei și din contul TVA colectat per pachet de țigarete de cca 0.7 miliarde lei (în total cca 2.5 miliarde lei), inclusiv datorită stabilizării cotei de piață a țigaretelor fără filtru la nivelul actual.

De asemenea, se presupune că scumpirea prețurilor va reduce din cheltuielile anuale pentru sănătate legate de maladiile cauzate de consumul de tutun, care sunt estimate pentru bolile legate de sănătate cauzate de consumul produsele din tutun la peste 880 milioane lei anual, iar estimările costurilor economice ale productivității pierdute legate de tutun din cauza deceselor premature, spitalizări şi tratament în ambulatoriu a bolilor legate de fumat au ajuns la circa 1,830 mil lei.

Proiectul urmează să fie dezbătut și votat în lectură finală în plenul Parlamentului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!