Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, afirmă surse citate de publicaţiile La Vanguardia, El Mundo şi El Pais. La scurt timp, Senatul Spaniei a aprobat suspendarea autonomiei regiunii, scrie Mediafax.

Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă şi două abţineri rezoluţia care prevede iniţierea procedurilor de proclamare a independenţei Cataloniei faţă de Spania şi crearea unei republici independente.

În urma acestei decizii se va trece la impunerea directă a legii în regiune, sub coordonarea Madridului. Oamenii politici din Spania susțin că în urma acestor decizii țara este în pragul unui război civil.

„Statul de drept va restabili legalitatea în Catalonia”, a scris vineri pe Twitter premierul spaniol Mariano Rajoy, imediat după ce parlamentul regional al Cataloniei a votat declararea unilaterală a independenţei acestei regiuni, transmite AFP.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!