/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Presa din Moldova - politizată sau independentă? Experții căută soluții pentru investiții străine în media

30 octombrie 2017, ora 19:29

Experții internaționali, invitați la eveniment, au oferit mai multe recomandări și soluții pentru dezvoltarea legislației mass-media în Republica Moldova. În opinia președintelui CCA, cei care vor să investească în mass-media ar trebui să fie oameni integri și să se gândească la consumator, nu la propriile interese „politice sau de altă natură”. Întrebat despre blocajele birocratice impuse unor posturi TV, Dragoș Vicol a încercat o explicație:

Aceste blocaje dacă apar, ele apar din considerentul că percepția sau gradul anumitor acte, dacă vă referiți în cazul concret la postul dvs de TV, să fie unele echilibrate, astfel încât să nu existe temei pentru a le contesta”, susține Dragoș Vicol, Președinte CCA.

Unii experți media au menționat că în democrațiile avansate, instituțiile media serioase încearcă să se distanțeze de factorul politic. În țările sărace, acest lucru este, însă, aproape imposibil.

„În ziua de azi, eu nu văd că la noi ar putea să existe surse media independente. Dacă postul de televiziune aparține unei anumite figuri, unui anumit partid sau structuri, atunci, aceasta poate să plaseze nelimitat publicitate la postul pe care îl deține. E foarte clar pentru ce se face acest lucru”, menționează Galina Zablovscaia, directoarea unei agenții de publicitate.

Directorul executiv al Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare în RM, susține că presa în RM nu este politizată, iar o instituție media poate fi independentă atâta timp cât are bani.

„Cu cât mai multe licențe are un grup de presă, cu atât e mai bine. Legea zice – două licențe și atât. Limita independenței este limita banilor de care dispuneți. Asta se întâmplă în media. Puteți dezvolta atât, câți bani aveți disponibili”, afirmă Dumitru Țîra, director executiv ADC.

Prezent la eveniment, președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și finul oligarhului Vlad Plahotniuc, cel care deține un întreg holding media în Republica Moldova și care controlează aproape 80% din piața media, inclusiv on-line, a recunoscut că legile în domeniul media sunt imperfecte și că ar trebui schimbate, doar că nu a menționat cum și când se va întâmpla acest lucru.

Ar fi bine să avem o legislație care să aducă și facilități, poate chiar și facilități fiscale. Abia aștept dezbaterile care vor avea loc și concluziile la care va ajunge această conferință”, susține Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Andrian Candu s-a făcut, însa, nevăzut în scurt timp, așa că reprezentanții media și cei din industria filmului nu au mai avut posibilitate să discute cu acesta despre problemele care le blochează activitatea.

Sunt mici castelașe sau mici castelașe care vor să aibă totul „in house“, toată aprovizionarea, toată producția să fie în acest post tv, de exemplu. Nu există circulația banilor în industrie în interiorul R. Moldova”, afirmă regizorul Sergiu Prodan.

La rândul sau ambasadorul SUA a menționat că libertatea și independența presei sunt elemente esențiale necesare Republicii Moldova.

„De ce SUA susține presa independentă aici, în Moldova, și peste tot în lume? Noi facem asta pentru că o presă liberă descoperă adevărul, arată nuanțele și provocările reale, scoate în evidență ocolișurile și ne ține în temă, ne ajută să gândim liber. Pe această cale, îmbunătățim societatea pentru noi și pentru copii noștri”, a menționat James Pettit, ambasadorul SUA în Moldova.

În luna iulie, curent, a fost instituit Grupul de Lucru privind perfecționarea legislației mass-media. În baza recomandărilor tuturor participanților, Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare din RM urmează să întocmească un raport care, ulterior, va fi prezentat Parlamentului pentru ca acesta să implementeze setul de recomandări pentru modernizarea legislației în domeniul mass-media din Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram