Liderul catalan, Carles Puigdemont, a fugit din Spania împreună cu mai mulți demnitari loiali. Potrivit presei străine, acesta ar fi cerut azil politic în Belgia, unde și-a angajat și un avocat, după ce procurorul general al Spaniei l-a acuzat de rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri. Pentru aceste fapte, el riscă cel puțin 30 de ani de închisoare.

Unii oficiali guvernamentali spanioli susțin că Carles Puigdemont s-ar afla deja la Bruxelles, încercând să scape astfel de pedeapsă după tentativa eșuată de a separa Catalonia de Spania.

„Acțiunele sale au provocat o criză instituțională, soldată cu proclamarea independenței Cataloniei. El a încălcat Constituția”, menționează procurorul general al Spaniei, Jose Manual Maza.

Potrivit presei belgiene, nu se cunoaște dacă liderul catalan a cerut deja azil politic în Belgia. Deși fugar și chiar dacă autoritățile centrale de la Madrid i-au anihilat toate inițiativele distructive și au înăbușit administrativ rebeliunea, liderul catalan le cere în continuare localnicilor să militeze pentru independența Cataloniei.

„Cetățeni ai Cataloniei, mențineți pulsul intențiilor noastre prin acțiuni pașnice, civile și demne”, a declarat Carles Puigdemont.

Vineri, liderii catalani și-au votat independența – o decizie anulata imediat de Guvernul de la Madrid, care a declarat alegeri anticipate în Catalonia. Mai mulți demnitari locali, care au participat la rebeliunea declanșată de Puigdemont fie au fugit împreună cu acesta, fie s-au ascuns în încercarea de a evita justiția.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!