/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Activiștii Amnesty International au protestat în fața Direcției Generale de Poliție, dar au fost ignorați. Nimeni din șefii de poliție nu a ieșit

01 noiembrie 2017, ora 18:02

Revoltați de inacțiunile polițiștilor care au urmărit pasiv cum Andrei Braguța este bătut de colegii de celulă, activiștii Amnesty International au venit să le ceară explicații.

„Cei care au privit prin vizor, invocând o ușă blocată sau nu știu ce. Cei care nu au avut grijă ca acest tânăr să fie tratat atunci când s-a îmbolnăvit. Sperăm ca aceste persoane să fie pedepsite corect, să fie pedepsite conform legislației”, a declarat Igor Stoica, coordonator program Amnesty International.

„Noi cerem încetarea imediată a acestor tratamente față de oameni, diferiți oameni, fie ei bolnavi, fie ei cu anumite dizabilități mintale. Oamenii trebuie să fie tratați decent, chiar dacă sunt și în stare de ebrietate”.

„Împreună, împotriva torturii”, asta și m-a îndemnat să vin aici. Cu atât mai mult oamenilor legii cred că nu le face față ceea ce s-a întâmplat cu Andrei Braguța, este un exemplu nedemn”.

Protestatarii le reproșează polițiștilor că aceștia trebuiau să-și învețe lecția încă în 2009, atunci când în izolatoare au fost maltratați zeci de tineri, care au protestat în fața instituțiilor statului. Tinerii au cerut pedepsirea vinovaților.

„Această instituție a fost vizată pe 7 aprilie, 2009 din păcate foarte mulți tineri au fost torturați în această instituție”.

„Este necesar să fie un proces echitabil, și statul să își asume responsabilitatea să nu mai admită fapte de tortură în 2017. Anume pe cazul Braguța suntem, pentru că este un lucru inadmisibil ceea ce s-a întâmplat cu această persoană”.

Manifestanții, nu au avut, însă, cui se plânge. În fața lor nu a ieșit nimeni – nici din conducerea Direcției poliției, nici a Izolatorului de detenție preventivă. Ofițerul de presă al instituției susține că șefii sunt ocupați și nu au timp să iasă la discuții cu protestatarii.

„Conducerea este într-o ședință în afara municipiului Chișinău. Conducerea Direcției de Poliție din municipiu Chișinău condamnă aceste acte de violență”, a menționat Andrian Jovmir, șef SRP al DP.

TV8 a încercat de câteva ori să primească acordul poliției pentru a vedea în ce condiții sunt deținuți oamenii în Izolatorul de detenție preventivă, dar fără succes. Câțiva deținuți, care se află acum acolo, s-au plâns că în izolator este frig, iar ofițerul de presă s-a cam încurcat în explicații la acest subiect: „Nu este adevărat. Există sistemul de încălzire centralizat, în toate încăperile se încălzesc. – Putem să ne convingem și noi de asta? – Deci este o instituție cu regim special, nu toate persoanele au acces. – Păi deținuții au căldură sau nu? – Acuma nu este căldură, deoarece urmează să fie deschisă pe parcurs”.

La câteva ore după această discuție, Izolatorul a primit căldură, ne-a comunicat avocatul unui deținut. Din 2001 până în prezent, Republica Moldova a fost condamnată de CtEDO în peste 50 de cazuri de tortură aplicată în locurile de detenție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram