Partidul Liberal susține că actuala guvernare, prin acțiunile de ieri de rechemarea din funcție înainte de termen a patru ambasadori sunt o vădită răfuială și răzbunare politică.

Potrivit liberalilor, cadrul juridic național stabilește clar că diplomații, inclusiv ambasadorii, sunt funcționari publici și ei sunt revocați sau destituiți din funcții conform Codului Muncii și nu pe criterii politice, cum a făcut-o Galbur și guvernul din care face parte.

„Argumentul Ministrului Galbur, susținut cu atâta iresponsabilitate de către membrii guvermului, este mai mult decât șubred atât din punct de vedere politic, dar mai ales juridic. Motivarea că dl Iurie Renită, Valeriu Frija și Emilian Breneci au fost desemnați în funcția respectivă din motive politice și urmează să fie substituiți cu persoane din sistem, este una ridicolă și batjocoritoare, deoarece toți activează în cadrul sistemului diplomatic al Republicii Moldova tocmai din anul 1992, odată cu crearea Ministerului Afacerilor Externe, cu mult înaintea actualului ministru de externe Galbur. Îi recomandăm ministrului Galbur, membrilor Guvernului, dar și prim-ministrului Filip, să facă cunoștință cu CV-urile diplomaților, din care rezultă că Dl Reniță și dl Frija au activat peste 20 de ani în cele mai diverse funcții în cadrul Ministerului de Externe”, a declarat Alina Zotea.

Liberalii susțin că Iurie Renita și Valeriu Frija n-au fost niciodată membri de partid, inclusiv membri ai PL, la care a făcut referire Galbur. Aceștia mai menționează că Galbur a fost promovat la Moscova în calitate de ambasador tot de un partid politic – PLDM.

„Trebuie să recunoaștem ca este o bătaie de joc și un fapt sfidător să tratezi ambasadorii noștri cu dispreț în funcție de care formațiunile politice care i-au susținut. PLDM nu mai este astăzi la putere, așa că i-am recomanda dlui prim-ministru Filip să-l revoce din funcție și pe ministrul Galbur tot din considerente politice, deoarece a fost promovat anume de acest partid, care astăzi e în opoziție și critică guvernul”, a mai adăugat Zotea.

Menționăm că, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Guvernul a decis rechemarea din funcție înainte de termen a patru ambasadori:

– SUA – Aureliu Ciocoi,
– Lituania – Valeriu Frija,
– Regatul Țărilor de Jos – Emilian Breneci,
– Belgia și Marele Ducat de Luxemburg – Iurie Reniță.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!