/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Circumscripții desenate la GBC? Iurie Ciocan: „E ușor să stai pe mal și să critici înotătorii”

missing
02 noiembrie 2017, ora 19:24

„În realitate aceste circumscripții s-au desenat la sediul GBC prin negocieri obscure dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, iar rolul Comisiei respective este de a legaliza aceste circumscripții desenate în mod netransparent”, a declarat Sergiu Litvinenco, membru PAS.

„Am văzut semne clare de manipulare a hotarelor circumscripțiilor pentru a avantaja un partid politic sau mai multe. În cazul dat vorbim despre Partidul Democrat și despre Partidul Socialiștilor”, susține Maia Sandu, președinte PAS.

„E foarte simplu și ușor să stai pe mal și să critici înotătorii. Noi am invitat reprezentanții PAS, PLDM, PL și PCRM să participe la lucrările comisiei. Am primit un refuz. Lupta politică rămâne la latitudinea politicienilor. Noi nu am făcut politică. Cert este că circumscripțiile în forma în care au fost aprobate și prezentate publicului, reprezintă o viziune nepolitică, o viziune foarte tehnică”, a menționat Iurie Ciocan, președinte de comisie.

„Cea mai gravă problemă este discriminarea cetățenilor din diasporă și favorizarea cetățenilor din stânga Nistrului. S-a votat, pur și simplu, o propunere de 3 circumscripții pentru diasporă. Votul unui cetățean care locuiește în Rusia va valora exact atât atât cât valorează votul a 9 cetățeni din Republica Italiană. Puterea electorală a unui votant din Transnistria va fi egală cu puterea electorală a 15 votanți care locuiesc în Republica Italiană”, spune Litvinenco.

„Acest proces de desenare a hotarelor circumscripțiilor este o dovadă că Partidul Democrat pune bazele unei alianțe post electorale cu Partidul Socialiștilor”, susține Maia Sandu.

„Eu refuz să comentez aplicații de acestea, ipotetice. Acel om să vină în față să-mi spună cine a numărat, unde i-a găsit. Noi nu am mers la stabilirea circumscripțiilor la numărul de oameni în afara țării. Noi am reprezentat teritoriile”, răspunde Iurie Ciocan.

„Discursul Maiei Sandu este populist, manipulator și lipsit de argumente. Dacă ar fi avut argumente venea la lucrările comisiei și le prezenta, dar a preferat să tacă”, a declarat pentru TV8 purtătorul de cuvânt al democraților, Vitalie Gamurari. Socialistul Ion Ceban nu a răspuns deocamdată la solicitarea noastră de a comenta acuzațiile PAS.

Comisia pentru crearea circumscriptiilor uninominale a aprobat harta celor 51 de circumscripții electorale pentru parlamentarele din anul viitor și a transmis-o Guvernului pentru aprobare. 11 circumscripții vor fi deschise în municipiul Chișinău, la Bălți și în Găgăuzia câte 2, alte două vor fi create pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Cele 3 circumscripții pentru diasporă vor fi deschise în estul Moldovei, una în vest și una pentru Statele Unite ale Americii și Canada.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram