Terenul pe care urmează a fi înălțată Casa Parohială a Mitropoliei Moldovei aparține secretarului mitropoliei și soției acestuia. Slujitorul Domnului susține că l-a cumpărat prin licitație, din donațiile enoriașilor, acum doi ani. A evitat, însă, să spună cu ce drept el, dar mai ales și soția sa, și-au trecut pe numele lor acest teren achiziționat din banii oamenilor. Activiștii civici au lansat o petiție în legătură cu acest caz.

„- Dar este adevărat că proprietarii acestui teren sunteți Dvs și soția Dvs.?
– V-am spus la început proprietar este comunitatea religioasă, partea tehnică este ceea ce este. Dar eu nu mă simt proprietar al acestei/acestui edificiu”, susține Vadim Cheibaș, secretarul mitropoliei.

Conform datelor cadastrale, proprietarul terenului este secretarul Mitropoliei și soția sa. Vadim Cheibaș a recunoscut că terenul îi aparține, fiind achiziționat acum doi ani de la „Termoelectrica”. Cheibaș spune că a aflat despre licitație dintr-o publicație. Deși apare ca proprietar juridic, slujitorul Domnului susține că terenul aparține unei comunități religioase care, în acel moment, nu avea statut juridic și nu putea fi înregistrat ca proprietar al terenului. Cheibaș a recunoscut că nu a scos nici un ban din buzunar pentru această tranzacție.

Nu va fi începută construcția Casei Parohiale atâta timp cât nu va fi oficializată proprietatea în favoarea comunității religioase. Terenul a costat 670 mii de lei, iar banii comunității religioase pe care i-a încasat Termoelectrica ulterior. Comunitatea religioasă are un buget, are o activitate”, susține Vadim Chiebaș.

Vadim Cheibaș a spus că nu va vinde acest teren Mitropoliei, ci pur și simplu i-l va transmite. „Nu se va face nici o tranzacție de vânzare/ cumpărare, va fi una de transmitere așa după cum este și normal”, mai adaugă secretarul mitropolitan.

La începutul acestei săptămâni, consilierii municipali au aprobat proiectul Casei Parohiale. Aleșii locali spun că au votat conceptul, nu construcția. Cheibaș crede, însă, că a fost aprobată construcția, nu conceptul. Consilierii municipali nici măcar nu s-au trudit să afle ce-i cu terenul pentru care au ridicat mâna și cui aparține.

„Noi am votat concepția, dar lotul de pământ, cine e proprietar și ce va fi construit – noi nu am votat”, menționează consiliera PSRM Eugenia Ceban.

„Eu consider că s-a aprobat și conceptul dar și construcția”, a menționat Chiebaș.

Ieri, pe o rețea de socializare, a apărut și reacția primarului suspendat Dorin Chirtoacă. Acesta a criticat decizia celor 38 de consilierilor care au votat proiectul în CMC. Potrivit lui, în acel loc urmează a fi înălțată nu o „casă parohială”, ci un Palat Mitropolitan cu 3 sau 4 nivele, cu o suprafața mai mare decât a Catedralei însăși. Un grup de activiști a lansat o petiție on-line în care cer transparență maximă și anularea votului din CMC.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!