/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia

Calitatea apei din Moldova are „constant un nivel scăzut”. Cele mai afectate raione

04 noiembrie 2017, ora 10:38

Specialiștii din laborator au colectat probe din localitățile din preajma municipiului Chișinău, cum ar fi: Suruceni, Drasliceni, Ghidighici, Zâmbreni, Stăuceni, Ialoveni, Strășeni, dar și din cele mai îndepărtate raionae cum ar fi: Ungheni, Criuleni, Rezina, Cantemir, Florești, Căușeni, Cimișlia, Telenești. În total s-au înregistrat 855 de probe pentru testarea calității apei, dintre care

– 42 din sonde arteziene;
– 522 din fântâni sau izvoare locale ;
–148 de la robinet;
– 26 apă îmbuteliată;
– 59 probe de apă filtrată.

Rezultatele testării arată că cea mai gravă situaţie se atestă în localităţile rurale, unde principala sursă de apă sunt fântânile. Potrivit specialiștilor, circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă şi aproximativ 84% a apei din fântâni nu corespund normelor sanitare după componenţa chimică. Astfel, apa are fie o duritate joasă fie o duritate prea înaltă, cloruri și conductivitate care depășesc Concentrația maxim admisibilă. Apa conţine o cantitate sporită de fluor, sulfaţi, sulfură de hidrogen şi alte elemente chimice. Calitatea apei potabile din sursele subterane nu corespunde nici după indicii bacteriologici. Cel mai mult sursele subterane de apă sunt afectate de fermele zootehnice, gunoişti, depozitele de îngrăşăminte şi deşeuri, precum şi de lispa sistemelor de epurare.

În acest sens, cei mai dificilă situaţie s-a creat în raioanele, Făleşti, Teleneşti, Criuleni, Ungheni. O situaţie bună se înregistrează în Chișinău, unde, în mare parte, sunt folosite sursele de apă de la suprafaţă.

Precizăm că au fost efectuate investigații la următorii parametri: PH, conductivitate, duritate totală, cloruri. Parametrii de calitate a apei potabile sunt stipulați în Hotărârea de Guvern 934 din 15.08.2007, anexa nr. 2 privind parametrii de calitate a apei potabile. În baza normativelor Concentrața maxim admisibilă (CMA) a Ph-ului este de la 6,5 până la 9,5. Conform acestor normative s-a depistat că nivelul PH nu se încadrează doar la probele de apă îmbuteliată, și la cele care au fost filtrate suplimentar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram