/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

CMC a oferit opt hectare de teren pentru construcția unui crematoriu în Chișinău. Unde este amplasat

04 noiembrie 2017, ora 13:24

Potrivit Ludmilei Boţan, zilnic un număr de până la 30 de persoane se interesează de procedura de incinerare. Sunt atât agnostici, cât și reprezentanți ai diferite confesiuni religioase, printre ei și creştini ortodocşi (chiar dacă incinerarea este o practică necreștină, n.r.). „Mulţi din cei care văd cât de tensionată este situaţia legată de înmormântări, decid să meargă în România sau în Ucraina să incinereze persoana decedată şi apoi să îngroape doar cenuşa”, a spus Ludmila Boţan. Și factorul financiar uneori poate fi determinant, or serviciile de incinerare sunt mai ieftine decât cele de înmormântare.

Ludmila Boţan a mai spus că nu au fost făcute încă estimări cât ar costa construcţia unui crematoriu la Chișinău. Acum doi ani, deschiderea Crematoriului de la Cluj-Napoca, România, a costat un milion de euro.

Pentru a ajunge la un crematoriu în țările vecine procedura este anevoioasă. Este nevoie de certificatul de deces în limba română, cu traducere în ucraineană dacă se merge în Ucraina. Și la vamă sunt cerute mai multe documente, unele autentificate notarial. Sicriul se sudează în zinc. „Sunt o mulţime de proceduri care trebuie respectate. Şi drumul necesită cheltuieli suplimentare. Indiferent de convingerile religioase pe care le au, totuşi unii oameni aleg să facă acest lucru. Dacă ar fi un crematoriu aici pe loc, ar fi mai uşor ”, a spus Ludmila Boţan.

De la începutul anului, în Chișinău au fost îngropate 40 de urne cu cenușa defuncților incinerați. Combinatul Servicii Funerare lucrează asupra proiectului viitorului crematoriu, pe care îl va prezenta CMC pentru aprobare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram