Deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor au semnat astăzi, 8 noiembrie, împreună cu deputații fracțiunii Partidului Comuniștilor, moțiunea simplă asupra activității judecătorilor Curții Constituționale a Republicii Moldova.

În documentul adresat conducerii Parlamentului și Curții Constituționale se menționează că judecătorii Curții Constituționale trebuie să fie independenți, imparțiali în luarea deciziilor și să acționeze în strictă conformitate cu Legea Fundamentală.

Potrivit socialiștilor, pe parcursul exercitării mandatului său, Preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panțâru a făcut mai multe declaraţii de presă contrare statutului său de judecător, și a publicat mai multe articole unioniste și își permite să comenteze nu doar deciziile autorității de jurisdicție constituțională, dar și anumite subiecte politice, astfel încălcând principiul independenței.

„Înalta Curte, în actuala componenţă, manifestă o vădită părtinitate la examinarea cauzelor care sunt sesizate în raport cu opoziţia parlamentară. Actuala componenţă a Înaltei Curţi a politizat excesiv rolul acesteia, modificând în mai multe rânduri Constituţia, prin ce şi-a arogat nişte competenţe ale Parlamentului Republicii Moldova. În special, este adusă la cunoștință hotărârea №36 din 5.XII.2013 a Înaltei Curți referitoare la limba oficială vorbită de către cetățenii Republicii Moldova. În document se menționează că, această hotărâre nu comportă un caracter istoric, reprezentând o palmă dată cetăţenilor Republicii Moldova şi generând un conflict de identitate naţională”, se menționează într-un comunicat de presă al socialiștilor.

Menționăm că moțiunea simplă a fost semnată de 24 de deputați din fracțiunea PSRM și 7 deputați din fracțiunea PCRM.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!