Eugen Sturza a declarat pentru Europa Liberă că nu putem vorbi despre o neutralitate clasică, așa cum e stipulat în Constituția Republicii Moldova, atât timp cât avem o armată străină pe teritoriul Republicii Moldova.

„Noi vom continua să cerem ca această armată rusă să fie retrasă de pe teritoriul Republicii Moldova cu tot cu muniții și cu tehnica militară. Nu mai avem nevoie de prezența lor aici, dar, totodată, noi avem ca și scop să ne întărim pozițiile, să ne modernizăm Armata Națională. Vedem aici exemplul elocvent al vecinului nostru, Ucraina, o țară căreia i-au fost garantate suveranitatea și integritatea teritorială de către patru state nucleare prin acest Acord de la Budapesta, ca într-un moment una din aceste țări semnatare să devină agresor și să-i acapareze teritoriul suveran”, a menționat ministrul apărării.

Pentru retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, Sturza consideră că cu partea rusă trebuie să se poarte discuții la nivel de guvernare și la nivel de șefi de stat: „Dacă eu aș putea, în calitate de ministru al Apărării, se rezolv această problemă pe care o avem noi de ani de zile, eu m-aș duce și mâine în Federația Rusă s-o rezolv, doar că mă tem că nu depinde de mine asta.”

Sturza a mai declarat că prima sa vizită în calitate de ministru al Apărării va fi totuși la Bruxelles, la Cartierul NATO, iar a doua vizită va fi la București.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!