Poliția a destructurat patru grupări criminale care aveau celule de distribuție a drogurilor în mai multe raioane ale țării. Au fost efectuate 183 de percheziții, dintre care 73 la nivel municipal, s-a confiscat droguri în valoare de 15 milioane de lei, iar 25 de persoane au fost reținute.

Una dintre grupările criminale destructurate comercializa droguri prin intermediul aplicațiilor de socializare, în particular pe Telegram. Astfel, potrivit lui Ion Turcanu, șeful direcției antidrog în cadrul IGP, timp de trei luni gruparea criminală a fost filată. În rezultat, au fost reținuți șapte membri activi, dintre care cinci arestați pentru 30 de zile, iar altor două persoane le-a fost aplicată o măsură non-privativă de libertate, una dintre ele fiind o doamnă însărcinată în luna a șasea.

Clientul apelând la o aplicație de comunicare primea acceptul de la vânzător de a procura aceste substanțe, , făcea un transfer bănesc de la 250 de lei până la 2000 de lei, gramul de PVP pe piață este de 700 de lei,în dependență de necesitate o achita, expedia copia bonului de plată, ulterior era indicat în ce loc era ascuns drogul”, explică Țurcanu schema de lucru a grupării. De la această grupare s-au ridicat droguri în valoare de 3,5 milioane de lei.

Șeful direcției antidrog în cadrul IGP, Ion Țurcanu, spune că au destructurat o grupare care lucra cu Telegram. „Avem persoana administratorul, care nu se află în Moldova locația sa este destul de greu de aflat, și sunt câteva trepte de complici, coordonarea se face prin intermediul aplicațiilor sociale și comunicare telegram viber. Noi ne-am axata care se foloseau de aplicația Telegram. Administratorul care se află peste hotare, are un grup de angajați, care publică pe rețeaua globală ofertele și caută cererea. Astfel, orișicare dependent găsește o trimitere la un anumit link, accesând link-ul în cauză își expune necesitate, i se face remitere la un link de pe una din aplicațiile mobile, deja unul din operatorii care sunt în contact cu administratorii iese la contact și i se spune ce vrea și unde se află, consumatorul de droguri achită costul dozei care are necesitate, fotografiază bonul de plată, trimite poza și tot atunci primește răspuns unde se află doza”, explică Țurcanu.

Țurcanu mai explică că distribuitorii de droguri erau angajați de operatorii care se aflau în contact cu administratorul, acesta posta oferte de angajare și verifica dacă acesta nu era consumator de droguri. Pentru a confirma că nu este consumator de droguri acesta lăsa un gaj. „După ce închei așa un contract informal, din anumite ascunziș, luau drogurile le fasonau și le puneau în ascunziș, noi am depistat 97 din ele, după ce a umplut toate ascunzișurile remitea fotografii, apoi pe un card bancar, angajatului i se emite remunerarea respectivă”.

Potrivit, șefului antidrog un realizator a câștigat 37 mii de lei într-o lună, doar pentru plasare, nu și pentru comercializare

Cornel Groza, șeful direcției de Poliție a municipiului Chișinău, a prezentat pe scurt profilul fiecărei grupări criminale anihilate. Astfel, prima grupare în traficul cu stupefiante, pastile extasy pe care le aduceau din țările UE, în special din Olanda și le distribuiau pe teritoriul R. Moldova în cluburile de noapte. Au fost reținute patru persoane, confiscate peste 600 de pastile extasy și marihuana, inclusiv alte tipuri de droguri, obiecte destinate consumului și mijloace financiare. „Drogurile ajungeau în cluburile de noapte și o pastilă ecstazy era realizată consumatorului final la prețul de 450 de lei”, explică Groza.

Al doilea grup opera din Vatra și distribuiau droguri sintetice și heroină. Au fost reținute cinci persoane, și confiscate droguri sintetice sub formă de cristale. Un alt grup destructurat vindea marihuană și ecstazy, a căror destinație finală erau cluburile de noapte. Printre persoanele reținute din acest grup sunt și doi reprezentanți ai unui cult religios, care își desfășurau activitatea în municipiul Chișinău. Iar, un al patrulea grup comercializa droguri prin intermediul aplicațiilor de socializare.

„Ieri, pe întregul teritoriu țării, în 27 de raioane au fost desfășurate 183 de percheziții, fiind suspectate de comercializarea drogurilor, păstrarea drogurilor, producerea și cultivarea plantelor 95 de persoane, ca urmare a întregii operațiuni au fost reținute 25 de persoane. Valoarea drogurilor confiscate se ridică la 15 milioane de lei”, afirmă Groza.

Timp de 10 luni ale anului curent poliția a anihilat 97 de grupări criminale și a deschis 467 de cauze penale gestionate de organele de poliție și procuratură.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!