Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit în seara zilei de astăzi, la Ierusalim, cu ministrul Imigraţiei şi Absorbţiei al Statului Israel, Sofa Landver.

În cadrul discuțiilor, Premierul a exprimat interesul pentru promovarea dialogului politic dintre state și cooperarea în diverse domenii, menționând că un rol important în consolidarea relațiilor bilaterale îl are diaspora moldovenească din Statul Israel şi cea evreiască din țara noastră.

„Ne mândrim cu evreii care au emigrat din Republica Moldova în Israel şi au o contribuţie valoroasă la dezvoltarea patriei lor istorice. Chiar dacă ne pare rău că astfel am pierdut specialişti buni, de care avem nevoie mai ales acum, când trecem printr-o perioadă de reforme profunde de modernizare a societăţii”, a menţionat Premierul.

Pavel Filip a vorbit și despre măsurile întreprinse de autoritățile moldovenești pentru a sprijini comunitatea evreiască în păstrarea identităţii etno-culturale. Totodată, Prim-ministrul s-a referit la litigiul legat de fosta sinagogă Rabbi Ţirilson, specificând că în acest sens a fost încheiată o tranzacție de împăcare, care face posibilă efectuarea lucrărilor de restaurare a edificiilor cu păstrarea valorii istorico-arhitecturale.

La rândul său, Sofa Landver, a mulțumit autorităților Republicii Moldova pentru susținerea manifestată față de comunitatea evreiască, reiterând deschiderea țării sale de a avansa în implementarea proiectelor comune în beneficiul cetățenilor ambelor state.

Un alt subiect important al discuţiilor a vizat dezvoltarea colaborării în domeniul protecției sociale a lucrătorilor migranți. În context, Pavel Filip a subliniat importanța semnării unui acord de protecţie socială a cetăţenilor Republicii Moldova care lucrează în statul Israel. Majoritatea dintre ei activează în domeniul construcţiilor şi cel al asistenţei la domiciliu pentru persoanele de vârsta a treia.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!