/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Platforma DA: Sistemul electoral nou oferă forțelor antieuropene un avantaj enorm

missing
09 noiembrie 2017, ora 14:25

„Activitatea „fructuoasă” a Comisiei permanente de constituire a circumscripțiilor a demonstrat cu prisosință faptul că scopul principal al modificării sistemului electoral este conservarea stării de captivitate a statului nostru, precum și împărțirea zonelor de influență între două clanuri mafiote interconectate, care activează sub acoperirea paravanului geopolitic”, se menționează într-un comunicat de presă al partidului.

Potrivit PPDA, din 46 de circumscripții create pe teritoriul Republicii Moldova, la alegerile prezidențiale din octombrie 2016 Igor Dodon ar fi câștigat din primul tur în 30. Mai mult ca atât, în cadrul sistemului mixt, la Chișinău candidatul socialist ar fi câștigat la prezidențialele din 2016 din primul tur în cel puțin 6 din 11 circumscripții. În celelalte 5 circumscripții diferența dintre Maia Sandu și Igor Dodon ar fi fost una minusculă, de câteva sute de voturi.

„În conformitate cu datele oficiale, numărul alegătorilor aflați peste hotare la muncă este estimat la peste 845 mii. Chiar și conform Codului electoral modificat recent, pentru aceste persoane ar trebui să fie înființate minimum 13 circumscripții. Însă, Comisia respectivă a decis să se limiteze la doar trei circumscripții pentru conaționalii noștri din Diaspora. Promisiunea trâmbițată de președintele Dodon despre crearea a 25 de circumscripții peste hotare, s-a dovedit a fi o minciună ordinară”, a spus Alexandru Slusari.

În cadrul conferinței, Platforma Demnitate și Adevăr a solicitat anularea sistemului electoral mixt și a făcut apel către partenerii externi, atenționându-i asupra extinderii și aprofundării derapajului antidemocratic în domeniul electoral, direcționat în primul rând împotriva opoziției autentice proeuropene din Republica Moldova. PPDA a mai îndemnat diaspora să organizeze acțiuni de protest în marile capitale europene, în SUA și Rusia, precum și în Chișinău, împotriva unui sistem electoral discriminatoriu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram