Platforma Demnitate și Adevăr, în cadrul unei conferințe de presă, a menționat că noul sistem electoral oferă forțelor antieuropene un avantaj enorm și că discriminează drepturile politice ale alegătorilor din diasporă. În acest sens, PPDA cheamă la consolidare toate forțele politice antioligarhice și democratice, precum și societatea civilă independentă, în vederea demarării urgente a procedurii de inițiere a unui referendum legislativ privind anularea modificărilor din Codul electoral, privind introducerea sistemului mixt.

„Activitatea „fructuoasă” a Comisiei permanente de constituire a circumscripțiilor a demonstrat cu prisosință faptul că scopul principal al modificării sistemului electoral este conservarea stării de captivitate a statului nostru, precum și împărțirea zonelor de influență între două clanuri mafiote interconectate, care activează sub acoperirea paravanului geopolitic”, se menționează într-un comunicat de presă al partidului.

Potrivit PPDA, din 46 de circumscripții create pe teritoriul Republicii Moldova, la alegerile prezidențiale din octombrie 2016 Igor Dodon ar fi câștigat din primul tur în 30. Mai mult ca atât, în cadrul sistemului mixt, la Chișinău candidatul socialist ar fi câștigat la prezidențialele din 2016 din primul tur în cel puțin 6 din 11 circumscripții. În celelalte 5 circumscripții diferența dintre Maia Sandu și Igor Dodon ar fi fost una minusculă, de câteva sute de voturi.

„În conformitate cu datele oficiale, numărul alegătorilor aflați peste hotare la muncă este estimat la peste 845 mii. Chiar și conform Codului electoral modificat recent, pentru aceste persoane ar trebui să fie înființate minimum 13 circumscripții. Însă, Comisia respectivă a decis să se limiteze la doar trei circumscripții pentru conaționalii noștri din Diaspora. Promisiunea trâmbițată de președintele Dodon despre crearea a 25 de circumscripții peste hotare, s-a dovedit a fi o minciună ordinară”, a spus Alexandru Slusari.

În cadrul conferinței, Platforma Demnitate și Adevăr a solicitat anularea sistemului electoral mixt și a făcut apel către partenerii externi, atenționându-i asupra extinderii și aprofundării derapajului antidemocratic în domeniul electoral, direcționat în primul rând împotriva opoziției autentice proeuropene din Republica Moldova. PPDA a mai îndemnat diaspora să organizeze acțiuni de protest în marile capitale europene, în SUA și Rusia, precum și în Chișinău, împotriva unui sistem electoral discriminatoriu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!