Fracțiunea PCRM a înregistrat în Parlament moțiunea simplă prin care exprimă neîncredere judecătorilor Curții Constituționale a R. Moldova. Moțiunea a fost semnată de deputații socialiști. Președintele Parlamentului a declarat că prima dată aude despre așa ceva și le-a spus comuniștilor că au fost consultați greșit din punct de vedere juridic.

Noi cu vehemență am condamnat mai multe hotărâri și acțiuni distructive ale Curții Constituționale care a demonstrat o lipsă totală de respect față de Constituția R Moldova și care s-a transformat în una din componentele guvernării. Actuala componență a înaltei Curți a politizat excesiv rolul acesteia modificând în multe rânduri Constituția prin ce și-a arogat niște competențe ale Parlamentului. Notăm că decizia din 5 decembrie 2013 a înaltei Curți referitoare la limba oficială nu comportă un caracter istoric reprezentând o palmă dată cetățenilor R. Moldova și generând un conflict de identitate națională. Avizul Curții din 31 octombrie 2017 numit decizie de ordin tehnic încalcă principiile de ordin democratic care subminează suveranitatea națională. Dreptul de a lua astfel de decizii aparține doar întregului popor în cadrul unui referendum, nemaivorbind de faptul că decizia Curții din data de 4 martie 2017 reprezintă o lovitură de stat Constituțională. Având în vedere că la apelul nostru de a semna textul moțiunii simple s-au alăturat deputații fracțiunii PSRM, respectiv inițiativa dată are numărul mai mult decât necesar de semnături, depunem moțiunea în mod regulamentar și așteptăm dezbaterea acesteia conform art.113 al regulamentului Parlamentului”, a declarat deputata PCRM, Ina Șupac.

În replică Candu le-a recomandat să apeleze la departamentul juridic al Paramentului pentru consultanță juridică.

Vă mulțumim foarte mult. Prima dată aud procedural așa ceva. Probabil ați fost consultați foarte greșit din punct de vedere juridic. Nu există nici constituțional nici regulamentar moțiunile împotriva activității CC a R. Moldova. Și dacă fracțiunea PCRM are nevoie de consultație juridică, departamentul juridic al Parlamentului vă stă la dispoziție. E pentru a vă ajuta în complexitatea legislației R. Moldova”, a declarat Adrian Candu, președintele Parlamentului.

Șupac în schimb l-a rugat insistent pe Candu să deschidă regulamentul Parlamentului și să recitească articolul privind inițierea unei moțiuni simple.

„D. Candu eu totuși vă rog insistent să luați acum regulamentul Parlamentului și să recitiți art. 112. Inițierea moțiunii simple al. 1. Moțiunea simplă exprimă poziția Parlamentului într-o anumită problemă de politică internă sau externă or după caz într-o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Și mie mi se pare că dvs. acum uzurpați puterea în Parlamentul R. Moldova când desinestătător luați o decizie nevăzând, neanalizând această moțiune. Dvs faceți o concluzie că nu cade sub incidența acestui articol”, a subliniat Șupac.

Candu a replicat că se conduce după regula „Dacă tăceai filozof rămâneai”.

„Uneori e foarte greu să aduci argumente, scuzați expresia, la stupidități juridice. Chiar e foarte greu. De aceea o să încerc, știți vorba aia, dacă tăceai filozof rămâneai, o să mă conduc de această regulă”, a spus Candu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!