Imagini care îți trezesc mila pot fi văzute zilnic în spatele penitenciarului 13 din capitală. De-i frig, de plouă, de bate vântul, zeci de oameni ai străzii vin după o farfurie de borș și un terci cald, oferite de către o casă de milostenie din Capitală. Printre oamenii fără adăpost se strecoară și cei care au un acoperiș deasupra capului, dar cărora nu le ajung bani nici pentru o bucată de pâine. Unii, de flămânzi ce sunt mănâncă chiar în stradă, alții iau de-ale gurii și pentru cei apropiați. Cei care aduc prânzurile spun că prepară zilnic aproximativ 100 de porții, pe care le împart cât ai zice peste oamenilor sărmani.

Zgribuliți și îmbrăcați sărăcăcios în haine vechi și roase, acești oameni necăjiți vin zilnic aici după un prânz cald. Sărăcia le este necazul comun. Cândva erau economiști, profesori sau tehnicieni, iar acum nu le ajunge nici de-o bucată de pâine. Se bucură ca niște copii când vin după un borș cald.

„- Măicuță, dați-mi și mie, vă rog.
– Să deschid butoiul, da?”

Fiecare dintre ei vine să ia mâncare în ce apucă. Și nici nu trebuie să fii mare filosof să nu-ți dai seama în ce sărăcie extremă trăiesc. Unii nici măcar veselă obișnuită nu au și și-au improvizat din sticlele din plastic recipiente, în care să-și ia mâncarea. De flămânzi ce sunt, mulți mănâncă chiar în stradă.

Eleonora vine de mai bine de jumătate de an aici ca să-și ia mâncarea oferită pe gratis. De cele mai multe ori, acest prânz este singurul pe care îl mănâncă pe parcursul zilei. Spune că a fost profesoară timp de 36 de ani, iar acum a ajuns la mila oamenilor.

„Cum noi iarna vom sta aici? Noi aici suntem oameni calici, invalizi, în vârstă și nu este aici măcar un veceu. Cât ar fi să-l facă căci noi mergem în tufiș.”

Vasile spune că, pe timpuri a fost pictor, iar acum nu mai are puteri să muncească și nici copiii nu-l pot ajuta.

„Ce aș putea face dacă sunt pensionar. La pensie practic nu are nevoie nimeni de el,” spune Vasile.

Zilnic voluntarii casei de Milostenie Marea Cneaghină Elizaveta pregătesc aproape 120 de litre de supă sau borș pentru oamenii nevoiași. Deja de mai bine de doi ani aceștia împart prânzuri calde oamenilor străzii.

„Sunt bucuroasă că ei pot să mănânce un borș cald cu o bucată de pâine și dulciuri. Ei se bucură și noi ne bucurăm, de faptul că ei sunt sătui,” susține voluntara Elena Bâlba.

Potrivit acestora, toate legumele și produsele alimentare sunt donate de către enoriași care vin la bisericile din capitală, dar și de către unii producători autohtoni.

„Este diferit zi de zi. Pot să vină 70 până la 100 de persoane, dar noi preparăm mâncare în jur de 200 de porții. Căci cel care vine spre exemplu pentru un grup de oameni fără adăpost, vine doar o persoană și ia pentru toți. Practic nimeni nu iau o porție de 250 g, dar mai mult,” adaugă Elena Bâtca, reprezentanta casei de milostenie.

Persoanele nevoiași vin la acest punct de distribuție deja de 2 ani. Pa lângă casa de milostenie „Sfânta Marea Cneaghină Elizaveta” și Misiunea Diaconia împarte oamenilor săraci mâncare, iar pe timp de iarnă, aceștia le oferă persoanele și adăpost la un centru de găzduire.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!