În cadrul ședinței Parlamentului, Vladimir Voronin a ținut să felicite societatea cu două evenimente importante în concepția sa, și anume 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, dar și ziua miliției sovietice. Felicitările comunistului au stârnit însă discuții aprinse printre deputați.

„Aducem felicitări întreg poporului moldav care s-a folosit de rezultatele revoluției și ce a urmat când a fost construi Uniunea Sovietică”, a menționat Voronin. Acesta a mai felicitat miliția sovietică și a menționat că aceștia apărau interesele societății, spre deosebire de poliția de acum.

Comunistul a fost însă dezaprobat de Valeriu Ghilețchi, care a menționat că în loc de felicitări ar fi mai potrivit un minut de reculegere: „Cu tot respectul pentru președinte Voronin, eu cred că această felicitare poate stârni și alte reacții, deoarece revoluția a adus cu sine pierderea a zeci și sute de milioane de vieți. Apropo, mii de clopote au fost date jos în timpul revoluției și poate importul de clopote ar trebui făcut nu din contul statului, dar din contul revoluționarilor. Pe 31 octombrie 1517 a avut loc un alt eveniment, ceea ce se numește astăzi Reforma lui Martin Luther, reforma protestantă, iată această reformă a schimbat cu adevărat fața continentului European și cu aceasta eu vreau să vă felicit”.

Voronin nu a ezitat însă să aducă o replică: „Domnul Ghilețchi după credință este baptist și asta e problema lui. Noi vorbim despre legea noastră ortodoxă creștină. Domnule Ghilețchi, mata câteodată vrei să demonstrezi că ești om obiectiv. Dacă chiar ești, atunci citește atent ceea ce se scrie și se vorbește, nu doar ce îți place, dar și ce trebuie să știi ca să fii om dezvoltat din toate punctele de vedere. În anii 2001-2009, PCRM a construit peste 600 de biserici și 27 de mănăstiri și nu am umblat cu mâinile întinse în Parlament pentru clopote. Erau cu clopote, erau cu tot ce trebuie”.

În discuție s-au implicat și liberalii, iar deputatul Ion Apostol a criticat și el mesajul lui Voronin și i-a sugerat că dacă îi place de Lenin, să meargă la monumentul acestuia sau la Moscova și să îi pupe moaștele.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!