/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Promo-LEX: Drepturile locuitorilor din stânga Nistrului, frecvent încălcate. Pentru utilizarea alfabetului latin - 50€ amendă

missing
12 noiembrie 2017, ora 11:52

Dreptul la educație are numeroase restricții în regiune, mai ales atunci când este vorba despre grafia latină. Astfel, simpla utilizare a alfabetului latin pentru limba ”moldovenească” poate fi pedepsită cu amendă de peste 50 euro. Iar în cazul Liceului ”Evrica” din Râbnița, instituția este obligată să plătească peste 30.000 euro anual pentru închirierea spațiului.

Mii de fermieri nu-și primesc înapoi pământurile, timp de 13 ani

Locuitorii din raionul Dubăsari au rămas fără terenurile lor agricole deja timp de 13 ani, în timp ce așa-numita administrație transnistreană a dat aceste pământuri în arendă unor agenți economici locali. Problema capătă proporții atunci când devine cunoscut faptul că aceste terenuri au o suprafață de circa 6.500 hectare – aproape jumătate din teritoriul acestui raion.

Autoritățile nu au rezultate palpabile

Deși Președintele Igor Dodon se pare că a stabilit o relație de amiabilă cu reprezentanții regimului de la Tiraspol, în urma întâlnirilor cu Putin și cu alți oficiali din administrația Kremlinului, nu au rezultat abordări concrete. La rândul lor, funcționarii din Biroul pentru reintegrare, după cele circa 50 de întâlniri cu partenerii externi, nu au stabilit un mecanism eficient de observare sau asigurare a drepturilor omului în regiune. Mai mult, în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să plătească victimelor peste 200.000 euro (!). Pe de altă parte, în urma hotărârii Curții Constituționale prin care au fost declarate ilegale trupele și bazele militare staționate pe teritoriul Moldovei dar controlate de către alte state, Tiraspolul a simplificat la maxim mecanismul de obținere a cetățeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldații ruși.

Curtea Europeană – instanța internațională care examinează încălcările drepturilor omului în regiunea transnistreană

Potrivit Promo-LEX, „hotărârile pronunțate de CtEDO necesită să fie promovate mai intens de către instituțiile relevante, astfel încât să fie găsite metode eficiente de observare și apărare a drepturilor omului în regiunea transnistreană.” În caz contrar, se perpetuează situația în care cei ce au nevoie de ajutor sunt descurajați să îl ceară, iar cei vinovați de comiterea încălcărilor nu sunt trași la răspundere.

Încălcările constatate, însă, ar putea fi remediate mai rapid dacă organizațiile internaționale (Națiunile Unite, Consiliul Europei, Uniunea Europeană) ar pune presiune pe administrația regională pentru ca jurnaliștii, organizațiile neguvernamentale și avocații, inclusiv din partea dreaptă a râului Nistru, să poată activa nestingherit în regiune. În rezultat, experții ar putea veni cu soluții clare și bune pentru garantarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Monitorizarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană este realizată de Promo-LEX în cadrul proiectului ”Promovarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova” susținut financiar de către National Endowment for Democracy. Pentru mai multe detalii, citiți raportul aici.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram