Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, este așteptat duminică la Barcelona, pentru prima oară de când Catalonia a fost pusă sub tutela Madridului și a doua zi după o masivă manifestație separatistă, transmite AFP, citat de Agerpres.

El ar urma să sosească la ora locală 11,00 (10,00 GMT), la puțin peste două săptămâni de la suspendarea de facto a autonomiei regionale imediat după votarea în parlamentul catalan a unei declarații de independență.

Rajoy va participa la prezentarea oficială a candidatului partidului său pentru alegerile regionale din 21 decembrie, convocate după destituirea guvernului separatist al lui Carles Puigdemont și dizolvarea parlamentului, pentru „restabilirea ordinii constituționale”.

El speră să câștige voturi în tabăra alegătorilor care au fost mai puțin mobilizați până acum și care doresc rămânerea regiunii în Spania.

Însoțit de ministrul apărării, Maria-Dolores de Cospedal, premierul spaniol va participa doar la un miting de prezentare a candidatului formațiunii sale, Xavier Garcia-Albiol.

Poliția municipală din Barcelona a evaluat sâmbătă la 750.000 numărul participanților la o mare manifestație în acest oraș pentru a cere punerea în libertate a zece lideri separatiști plasați în detenție provizorie.

Manifestația, care a durat aproximativ două ore, a avut drept slogan: „libertate pentru prizonierii politici !”.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!