/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/INFOGRAFIC/ Rezistența la antibiotice, o problemă globală. Anual în UE cheltuielile pentru sănătate cresc cu 1,5 mln de euro

missing
13 noiembrie 2017, ora 10:59

Rezistența la antibiotice reprezintă o problemă specială de sănătate publică în Republica Moldova. Rezultatele privind sensibilitatea la preparatele antimicrobiene atestă o rezistență îngrijorătoare faţă de medicamentele incluse în protocoalele naționale pentru terapia de primă linie. Rezistența la antibiotice, combinată cu lipsa antibioticelor noi omologate, arată că un număr tot mai mare de infecții sunt tratate tot mai greu ca rezultat a ineficienței remediilor medicamentoase.

Această problemă este considerată și una dintre cele mai mari amenințări în domeniul sănătății publice la nivel global. Infecțiile provocate de microorganisme rezistente la preparate antimicrobiene cauzează spitalizarea de lungă durată, ce implică costuri suplimentare pentru sistemele de sănătate. De asemenea rezistența antimicrobiană favorizează sporirea munărului de decese din cauza eșecului terapeutic. Oricine poate lua o infecție cu germeni rezistenți.

Estimările efectuate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor arată că, în Uniunea Europeană, infecțiile cu bacterii rezistente sporesc cheltuielile pentru sănătate cu circa 1,5 miliarde euro pe an. Peste 380 mii persoane din Uniunea Europeană contractează anual infecţii cu bacterii antibiotico-rezistente, iar 25 mii din ei decedează datorită epuizării tuturor resurselor terapeutice.

Puteți contribui la prevenirea infecțiilor, inclusiv provocate de germeni rezistenți la preparate antimicrobiene prin:
• Spălarea pe mâni;
• Alimentație sigură;
• Consumul apei potabile și serviciilor de canalizare;
• Limitarea contactului strâns cu alte persoane atunci când sunteți bolnavi;
• Administrarea vaccinurillor conform vârstei.

În cazul când v-ați îmbolnăvit nu uitați:
• Consultați medicul Dvs. înainte de a începe tratamentul cu antibiotice!
• Respectați recomandările medicului atunci când urmează să primiți tratament cu antibiotice!
• Nu împărțiți antibioticele Dvs cu alții!

Cu ocazia Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice în mai multe instituții și locuri publice din țară vor fi organizate diverse activități de informare și sensibilizare privind rezistența la antibiotice. Astfel, în perioada 13–19 noiembrie veți putea participa la flashmob-uri, discuţii publice și individuale, expoziții, mese rotunde, distribuirea materialelor promoționale și informative, vizionarea mesajelor video ș.a.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram