Pașaportul și buletinul cetățenilor moldoveni ar urma să sufere mici modificări. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de un grup format din șapte deputați democrați. Potrivit inițiativei legislative, valabilitatea pașapoartelor ar putea fi extinsă cu trei ani, până la 10 ani, iar grupa sangvină și noțiunea de naționalitate ar putea fi excluse din buletinele de identitate, pașaport, pașaportul diplomatic și pașaportul de serviciu.

Potrivit autorilor proiectului, propunerea de excludere a mențiunii privind grupa sangvină din buletin de identitate și din pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, din pașaportul diplomatic și din cel de serviciu în contextul ajustării cadrului normativ-legal la prevederile și standardele internaționale.

Informația despre grupa sangvină de pe actul de identitate nu întotdeauna este un element definitoriu de stabilire a corelațiile fiabile dintre deținătorul actului de identitate și grupa sangvină propriu zisă din mai mute considerente.

Grupa sangvină nu este un identificator unic la persoanei fizice, deoarece aceeași grupă sangvină pot avea mai multe persoane.

Se atestă cazuri când datele despre grupa sangvină de pe actul de identitate nu corespunde realității pe motiv că a fost introdusă greșit sau determinată eronat de instituția medicală.

În cazurile diverselor accidente, intervenții medicale sau transfuzii de urgență, grupa sangvină, de regulă, se determină la fața locului prin metode rapide, în laboratoare medicale moderne mobile.

Grupa sangvină se identifică diferit de la un stat la altul, în Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina etc. aceasta fiind completată nu doar cu indicele tabelar al grupei, ci și de numărul acesteia, care este scris între paranteze cu cifre romane, urmat de Rh-ul sângelui, iar în alte state, cum ar fi Republica Turcia, nu se indică numărul grupei sangvine.

Excluderea grupei sangvine va facilita obținerea buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, care este un act de identitate obligatoriu, de către solicitanții care nu dețin la momentul adresării documentului ce atestă grupa sangvină, precum și îi va scuti de pierderi de timp și de cheltuieli financiare suplimentare.

Totodată, proiectul prevede excluderea termenului „naționalitatea” în sens de apartenență etnică, care este utilizat cu sensul de cetățenie și are caracter confuz.

Proiectul prevede și extinderea termenului de valabilitate al pașaportului cetățeanului Republicii Moldova de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani, deoarece acestea sunt mai puțin expuse modificărilor fiziologice de maturizare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!