/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Au evadat din sala de judecată! Șapte foști angajați ai penitenciarului din Lipcani au fugit înainte de condamnare

14 noiembrie 2017, ora 17:40

Procurorii au demonstrat că în iunie 2013, cei 7 angajați ai penitenciarului l-au bătut cu pumnii, picioarele și bastoanele de cauciuc pe un deținut, pentru că se plângea pe abuzurile la care era supus de către administrația închisorii. Curtea de Apel l-a condamnat pe fostul șef al penitenciarului la 9 ani de închisoare, iar pe subalternii săi la câte 8 ani și 6 luni de pușcărie, obligându-i pe toți să achite victimei câte 80 de mii de lei prejudiciu moral. Nici unul dintre condamnați nu a fost încătușat, însă, pentru că, înainte de pronunțarea sentinței, aceștia au fugit.

„Dacă judecătorul, înainte de pronunțarea sentinței cheamă convoiul, înseamnă că el dă temei pentru ceilalți participanți că știe cam ce sentință. Deciziile se remit spre executare pentru ca persoanele să fie identificate, prinse și plasate în detenție, poliției de la locul de trai a fiecăruia dintre condamnați”, susține Ion Caracuian, șeful secției Combatere Turtură Procuratura Generală.

Unul dintre avocații condamnaților susține că aceștia sunt nevinovați și că va ataca sentința la Curtea Supremă.

Şapte foşti angajaţi ai Penitenciarului din Lipcani au fost condamnaţi pentru tortură. Partea vătămată este un deținut, condamnat pentru infracțiuni excepțional de grave. Expertiza psihiatrică a arătat că el spune minciuni de la început până la urmă. Nu are traumă, nici tortură, nici psihologică”, adaugă avocatul Grigore Cobzac.

Moldova a fost condamnată la CEDO în repetate rânduri pentru tortură și rele tratamente, cel mai recent și răsunător caz fiind cel al tânărului Andrei Braguța, bătut cu cruzime în izolatorul poliției. Faptele de tortură sau tratamente inumane pot fi raportate și la telefonul de încredere al Procuraturii Generale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram