Angajații Primăriei au stat astăzi la coadă pentru a-și testa gratuit nivelul de glucoză în sânge. Inclusiv noul primar interimar și-a făcut testul. Silvia Radu este sănătoasă, are glicemia în regulă și a îndemnat toți chișinauienii să-și măsoare nivelul zahărului în sânge cu ocazia Zilei mondiale a diabetului zaharat.

Holul Primăriei s-a transformat astăzi într-un punct de testare a glicemiei. Zeci de chișinăuieni au venit aici pentru a-și face gratuit acest test. Majoritatea s-au cam speriat de rezultate.

„E cam ridicat. Eu aveam 7,5. Am mâncat de fapt un măr. Nu a trebuit. Eu mai consum adăugător cea ce mai aud din popor. Coji de fasole, ceaiuri din farmacie”.

„O dată în an și acum avem posibilitate și-am profitat. 5,7 – E cam mărit.”

„Cu trei ani în urmă aveam glicemia până la 92. Dați-mi cealaltă mână. Ce se întâmplă? Mâinile sunt foarte reci, cred că nu circulă sângele foarte bine. Nu folosesc zahărul deloc.”

Nu doar oamenii de rând au profitat de posibilitatea de a-și verifica gratuit glicemia, dar și angajații Primăriei. Printre ei și Silvia Radu.

„5,6 Super. Sunt sănătoasă. Eu îi îndemn pe toți cetățenii să meargă să-și verifice testele sangvine pentru a preveni bolile care pot apărea după o anumită vârstă”, susține Silvia Radu, primara interimară a Chișinăului.

„De doi ani încerc să merg la medic și să fac unele analize care mă interesează. 5,7 Este în normă”, adaugă Mihai Moldovanu, șeful direcției Sănătate.

„Eram la ședință și am ieșit special ca să-mi măsor zahărul. Aștept o oră sau două. 8,2 E mare”, menționează Eliferie Haruța, șeful Spații Verzi.

Specialiștii recomandă populației să verifice glicemia în sânge măcar o dată în an. Norma este de 3,3 – 5,5 milimol per litru.

„Să mănânce cât mai sănătos, cel puțin cinci fructe sau legume pe zi, să consume cantitatea necesară de apă, să nu ducă un mod sedentar de viață și desigur să facă sport”, adaugă Luminița Suveică, medic-șef Centrul de Sănătate Publică.

Au efectuat testele studenții Centrului de Excelență în medicină și Farmacie. „La îndemână avem glucometrul. Acestea sunt teste cu care noi punem o picătură de sânge și respectiv ne arată rezultatul. Majoritatea nu duc un mod sănătos de viață și respectiv valorile glicemiei sunt cam mărite”, susține Mariana Remitol, studentă.

În acest an, Ziua mondială a diabetului zaharat se desfășoară sub genericul „Femeile și diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”. În Republica Moldova există 100 de mii de pacienți care suferă de diabet zaharat, iar la nivel global – peste 370 de milioane.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!