/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Inventatori din zece țări și-au expus lucrările la Chișinău. Printre invenții un braț robotizat și o imprimantă 3D

missing
15 noiembrie 2017, ora 18:39

Denis Botnaru este unul dintre tinerii studenți de la UTM care acum jumătate de an s-a apucat de inovații. La expoziția de astăzi a prezentat un dispozitiv cu ajutorul căruia poate fi răsfoită o carte.

Mecanismul începe de la telefon după care pune în mișcare o bilă, după care sunt puse în mișcare dominourile după care se sparge balonul. Până într-un final se deschide o pagină de carte”, explică Denis Botnaru, student.

Un alt grup de tineri a construit un braț robotizat și o imprimantă 3D.

Funcția lui de bază este să apuce un obiect și să-l mute în altă parte. Pare a fi o jucărie, dar în industrie ele sunt des folosite. Asta vrem să comunicăm publicului la expoziție”, afirmă Victor Bujoreanu, coordonator Atelier 99.

Lucrările participanților sunt expuse în cinci compartimente: invenții, soiuri de plante și design industrial, produse și servicii inovative, proiecte de inovare și transfer tehnologic și industrii creative.

Este o practică bună ca să ne invităm reciproc la expoziții internaționale de acest gen. Cei care vin din alte țări s-au finanțat singuri este ceva îmbucurător. Expoziția noastră se bucură de succes. Sigur că vine și cu scop de cercetare”, a declarat Lilia Bolocan, director Agenția pentru Proprietatea Intelectuală.

Potrivit organizatorilor, pentru organizarea expoziției s-a cheltuit aproximativ un milion de lei. La eveniment participă aproximativ o sută de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din Republica Moldova, România, Portugalia, Croația, Cehia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Maroc și Indonezia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram