Geopolitic sunt pro-Rusia, dar își văd visurile realizate cu bani europeni. Mai multe grupuri de oameni economic-activi din peste 40 de sate din Taraclia și Autonomia Găgăuză își propun să dezvolte afaceri prin atragerea turiștilor și valorificarea tradițiile locale. Timp de un an, ei au beneficiat de consultanță din partea experților, iar astăzi Grupurile de Acțiune Locală au semnat acorduri de parteneriat. Cei implicați în proiect se declară dispuși să învețe chiar și limba engleză pentru o mai bună cooperare cu partenerii externi.

A fost o adevărată sărbătoare astăzi pentru 44 de sate din Autonomia Găgăuză și raionul Taraclia. Mai multe Grupuri de Acțiune Locală, care și-au propus să implementeze inițiativa UE LEADER, și-au expus obiectele de artizanat, lucrările hand-made, diferite soiuri de vinuri și bucate tradiționale specifice localităților din care provin –

În acest Grup de Acțiune, numit „Bugeac Kilim”, cini sate și-au expus produsele specifice zonei. Galina Minceva din satul Corten, raionul Taraclia, se ocupă cu fabricarea și reparația blănurilor. Femeia are un atelier în care lucrează, dar ar avea nevoie de utilaj performant și speră că datorită programului SARD își va putea dezvolta afacerea.

Din bucățile de blană confecționăm ciupici pentru copii și maturi. Pe viitor, vrem să deschidem o curățătorie”, povestește Galina Minceva.

Alte sate participante la proiect au combinat cultura moldovenească cu cea găgăuză.

Miere de albine, am adus și împletituri de la meșterii populari. Plăcintă moldovenească, plăcintă cu specific găgăuz, adică la noi e un pic altfel”.

Avem bucate găgăuze, vinuri bune. Vinul este tânăr, roșu”.

Cât au beneficiat de consultanță din partea experților străini, timp de un an, oamenii au simțit nevoia studierii limbii engleze, pentru a putea comunica mai ușor. Alții și-au angajat traducători.

Eu am început să învăț limba engleză, fiica mă ajută. Vrem să învățăm limba engleză, să putem comunica”.

Personal, mi-am luat traducător. Engleza nu o cunosc”.

Cunosc engleza în proporție de 50%. – Ce știți în limba engleză? Spuneți-ne ceva? – Nu, nu, nu”.

Reprezentanții Delegației UE în Republica Moldova susțin că au decis să implementeze acest proiect în Găgăuzia și Taraclia, pentru a consolida relațiile acestei regiuni cu UE.

Găgăuzia are un potențial foarte mare, de aceea am decis ca, împreună cu UE, să aplicăm acest proiect anume în această regiune”, explică Rastislav Vrbensky, vicedirector Regional Europa, PNUD.

Autonomia Găgăuză și raionul Taraclia sunt cunoscute ca regiuni cu opțiuni pro-estice de vot. Asta nu împiedică, însă, autoritățile locale să acceseze fonduri europene.

Îmi pare rău că la noi vin posturile de televiziune republicane și ne pun una și aceeași întrebare. Găgăuzia colaborează cu toți partenerii. Și cu Rusia, și cu Turcia, și cu UE”, a declarat Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuzia.

Miercuri, 15 noiembrie, Grupurile de Acțiune Locală au semnat acorduri de parteneriat în vederea sporirii dezvoltării eficiente a comunităților. Metoda LEADER, care înseamnă „Dezvoltare locală”, prevede mobilizarea autorităților și a cetățenilor pentru îmbunătățirea situației economice și a serviciilor publice în zonele de implementare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!