/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Pro-ruși cu visuri europene. Peste 40 de sate din UTAG și Taraclia, ajutate de UE să prospere

15 noiembrie 2017, ora 18:52

A fost o adevărată sărbătoare astăzi pentru 44 de sate din Autonomia Găgăuză și raionul Taraclia. Mai multe Grupuri de Acțiune Locală, care și-au propus să implementeze inițiativa UE LEADER, și-au expus obiectele de artizanat, lucrările hand-made, diferite soiuri de vinuri și bucate tradiționale specifice localităților din care provin –

În acest Grup de Acțiune, numit „Bugeac Kilim”, cini sate și-au expus produsele specifice zonei. Galina Minceva din satul Corten, raionul Taraclia, se ocupă cu fabricarea și reparația blănurilor. Femeia are un atelier în care lucrează, dar ar avea nevoie de utilaj performant și speră că datorită programului SARD își va putea dezvolta afacerea.

Din bucățile de blană confecționăm ciupici pentru copii și maturi. Pe viitor, vrem să deschidem o curățătorie”, povestește Galina Minceva.

Alte sate participante la proiect au combinat cultura moldovenească cu cea găgăuză.

Miere de albine, am adus și împletituri de la meșterii populari. Plăcintă moldovenească, plăcintă cu specific găgăuz, adică la noi e un pic altfel”.

Avem bucate găgăuze, vinuri bune. Vinul este tânăr, roșu”.

Cât au beneficiat de consultanță din partea experților străini, timp de un an, oamenii au simțit nevoia studierii limbii engleze, pentru a putea comunica mai ușor. Alții și-au angajat traducători.

Eu am început să învăț limba engleză, fiica mă ajută. Vrem să învățăm limba engleză, să putem comunica”.

Personal, mi-am luat traducător. Engleza nu o cunosc”.

Cunosc engleza în proporție de 50%. – Ce știți în limba engleză? Spuneți-ne ceva? – Nu, nu, nu”.

Reprezentanții Delegației UE în Republica Moldova susțin că au decis să implementeze acest proiect în Găgăuzia și Taraclia, pentru a consolida relațiile acestei regiuni cu UE.

Găgăuzia are un potențial foarte mare, de aceea am decis ca, împreună cu UE, să aplicăm acest proiect anume în această regiune”, explică Rastislav Vrbensky, vicedirector Regional Europa, PNUD.

Autonomia Găgăuză și raionul Taraclia sunt cunoscute ca regiuni cu opțiuni pro-estice de vot. Asta nu împiedică, însă, autoritățile locale să acceseze fonduri europene.

Îmi pare rău că la noi vin posturile de televiziune republicane și ne pun una și aceeași întrebare. Găgăuzia colaborează cu toți partenerii. Și cu Rusia, și cu Turcia, și cu UE”, a declarat Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuzia.

Miercuri, 15 noiembrie, Grupurile de Acțiune Locală au semnat acorduri de parteneriat în vederea sporirii dezvoltării eficiente a comunităților. Metoda LEADER, care înseamnă „Dezvoltare locală”, prevede mobilizarea autorităților și a cetățenilor pentru îmbunătățirea situației economice și a serviciilor publice în zonele de implementare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram