Moldova este codașă la capitolul Puterea de cumpărare a cetățenilor. Cel puțin așa arată datele studiului „Purchasing Power Europe 2017”, efectuat de compania germană de cercetare GfK.

Potrivit studiului europenii au o medie de 13.937 de euro per persoană disponibilă pentru cheltuieli și economii în 2017. Venitul net disponibil între cele 42 de țări cercetate variază enorm: Liechtenstein, Elveția și Islanda au cea mai mare putere de cumpărare medie, în timp ce Belarus, Moldova și Ucraina au cel mai scăzut nivel.

Același studiu spune că în 2017, europenii au circa 9,4 trilioane de euro pentru cheltuielile de alimentație, cazare, cheltuielile ce țin de locuință, serviciile, costurile energiei, economiile de pensii private, asigurările, vacanțele, mobilitatea și alte achiziții ale consumatorilor. Ceea ce corespunde unei puteri de cumpărare pe cap de locuitor în medie de 13.937 de euro, ceea ce indică o creștere moderată de 1,9% și o îmbunătățire semnificativă față de cifrele de anul trecut. Însă unele țări se abat de la această valoare medie: De exemplu, Islanda are o creștere peste medie de peste 37%, în timp ce țări precum Liechtenstein și Elveția stagnează rate de creștere.

Cercetarea a fost efectuată în 42 de țări europene. Studiul indică nivelurile de putere de cumpărare pe persoană, pe an, exprimate în euro și ca valoare a indicelui. Puterea de cumpărare GfK se bazează pe venitul disponibil al populației, ceea ce înseamnă că valorile nu sunt ajustate în funcție de inflație. Studiul se bazează pe statistici privind veniturile și nivelurile de impozitare, beneficiile guvernului și previziunile instituțiilor economice.

Pe harta de mai jos albastrul indică regiunile cu cele mai mici venituri disponibile, iar cu roșu cele mai mari venituri disponibile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!