/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/HARTA/ Top 10 țări din Europa cu cea mai mare putere de cumpărare pe cap de locuitor. Pe ce loc se află Moldova

missing
16 noiembrie 2017, ora 13:34

Potrivit studiului europenii au o medie de 13.937 de euro per persoană disponibilă pentru cheltuieli și economii în 2017. Venitul net disponibil între cele 42 de țări cercetate variază enorm: Liechtenstein, Elveția și Islanda au cea mai mare putere de cumpărare medie, în timp ce Belarus, Moldova și Ucraina au cel mai scăzut nivel.

Același studiu spune că în 2017, europenii au circa 9,4 trilioane de euro pentru cheltuielile de alimentație, cazare, cheltuielile ce țin de locuință, serviciile, costurile energiei, economiile de pensii private, asigurările, vacanțele, mobilitatea și alte achiziții ale consumatorilor. Ceea ce corespunde unei puteri de cumpărare pe cap de locuitor în medie de 13.937 de euro, ceea ce indică o creștere moderată de 1,9% și o îmbunătățire semnificativă față de cifrele de anul trecut. Însă unele țări se abat de la această valoare medie: De exemplu, Islanda are o creștere peste medie de peste 37%, în timp ce țări precum Liechtenstein și Elveția stagnează rate de creștere.

Cercetarea a fost efectuată în 42 de țări europene. Studiul indică nivelurile de putere de cumpărare pe persoană, pe an, exprimate în euro și ca valoare a indicelui. Puterea de cumpărare GfK se bazează pe venitul disponibil al populației, ceea ce înseamnă că valorile nu sunt ajustate în funcție de inflație. Studiul se bazează pe statistici privind veniturile și nivelurile de impozitare, beneficiile guvernului și previziunile instituțiilor economice.

Pe harta de mai jos albastrul indică regiunile cu cele mai mici venituri disponibile, iar cu roșu cele mai mari venituri disponibile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram