/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Mister dezlegat. Dosarul în care figurează Plahotniuc, discutat la emisiunea „Politica” cu experții români

16 noiembrie 2017, ora 17:46

Judecătorul și fostul membru al CSM din România, Cristi Danileț, a explicat ce înseamnă dosar penal inițiat „in rem”, adică pe faptă, nu împotriva unei persoane: „La primul act de sesizare, în primul moment când se află de săvârșirea unei infracțiuni, procurorul din România este obligat să înceapă urmărirea penală în raport cu fapta reclamată. Nu ne interesează că e vorba de președintele României, a Rusiei sau a Moldovei sau de ultimul boschetar al României sau Moldovei ori din Statele Unite. Procurorul este obligat să înceapă urmărirea penală cu privire la faptă. În acest moment procurorul începe să adune informații, date, probe, dacă s-a săvârșit sau nu vreo faptă și apoi dacă avem sau nu o persoană implicată. În momentul în care se descoperă persoana, începe urmărirea penală față de acea persoană”.

Conform articolului 9, alineat 2 din Codul Penal al României – „Legea penală română se aplică infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării de către un cetăţean român sau de o persoană juridică română, dacă fapta este prevăzută ca infracţiune şi de legea penală a ţării unde a fost săvârşită ori dacă a fost comisă într-un loc care nu este supus jurisdicţiei nici unui stat”.

„Codul de procedură penală prevede că fapta trebuie să fie petrecută pe teritoriul României, pentru a fi intentată o acțiune penală. Cum comentați chestia asta?”, a întrebat juristul Roman Mihăieș.

„Nu are importanță unde a fost comisă o infracțiune de către cetățeanul român – fie în România, fie în străinătate. Dar eu încă o dată insist, aceste lucruri trebuie stabilite într-un cadru procesual, într-un dosar. Noi, din România, nu avem de unde să știm că cetățeanul X din R. Moldova are sau nu cetățenie română. Acest lucru trebuie verificat”, a menționat Cristi Danileț.

„Parchetul din România nu poate să facă cercetarea penală pe teritoriul altui stat”, a declarat Mihăieș.

„Un cetățean român care a comis o infracțiune pe teritoriul altui stat poate fi urmărit penal de către organele de urmărire penală din România”, a adăugat fostul membru CSM România.

„Organele din România au dreptul de a efectua urmărirea penală a unei persoane cetățean român care a comis o infracțiune înafara României, art. 9 aliniatul 1 și 2”, a menționat și juristul Ștefan Gligor.

„Procuratura din România are competență pe cetățeni români care comit fapte în străinătate, în afara României. Deci scurt pe doi aici, nu mai este nimic de comentat”, a conchis Sorin Ioniță, președinte „Expert-Forum”.

Democratul Vladimir Plahotniuc este vizat într-un dosar penal deschis „pe faptă” în România. Cauza a fost pornită în urma unei sesizări depuse de Veaceslav Platon, în care relatează despre preluarea unor pachete de acțiuni de la „Banca de Economii” și „Victoriabank”. Deși în spațiul public a apărut inclusiv ordonanța de începere a procesului penal, democrații spun că totul este „un fals”. Totuși, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România a confirmat pentru „Ziarul de Gardă” că instituția a pornit urmărirea penală în baza unui demers al controversatului om de afaceri Veaceslav Platon în care sunt vizate fapte a mai multor reprezentanți ai Partidului Democrat din Moldova, între care și ale liderului formațiunii, Vladimir Plahotniuc. Procurorii români investighează faptele „sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune șantaj și spălare de bani”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram