În cadrul adunării Generale a Procurorilor din 17 noiemvrie au fost aleși cinci membri noi în componenţa Consiliului Superior al Procurorilor. Candidaţii care au acumulat cele mai multe voturi pentru a accede în componenţa CSP sunt:

– Inga Furtună – procuror în Secţia combatere tortură în cadrul Direcţiei urmărire penală şi criminalistică a Procuraturii Generale (473 voturi);
– Andrei Roşca – procurorul-şef al Procuraturii Rezina (411 voturi);
– Adrian Bordianu – procuror-şef al Procuraturii Criuleni (377 voturi);
– Angela Motuzoc – adjunctul-interimar al procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău (331 voturi);
– Constantin Şuşu – procuror în Procuratura Sângerei (297 voturi).

Din numărul celor 632 de procurori în funcţie, la şedinţa de astăzi a AGP au fost prezenţi 573 de procurori. Alegerile s-au desfăşurat în mod transparent, în prezenţa presei, a observatorilor din cadrul Proiectului Delegaţiei Uniunii Europene, precum şi a tuturor procurorilor şi a candidaţilor înaintaţi şi susţinuţi de structurile procuraturii de diferit nivel.

Rezultatele finale ale alegerilor au fost aprobate şi validate prin hotărârea Adunării Generale a Procurorilor.

Potrivit noii Legi cu privire la Procuratură, mandatul membrilor aleşi ai CSP este de 4 ani, iar aceeaşi persoană nu poate deţine funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor două mandate consecutiv. De asemenea, procurorii aleşi în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, se detaşează din funcţie pe durata exercitării mandatului, iar perioada de activitate în calitate de membru CSP se include în stagiul profesional de procuror.

Mandatul noului Consiliu Superior al Procurorilor va începe imediat după expirarea, pe 19 decembrie 2017, a mandatului actualului CSP.

Consiliul Superior al Procurorilor este garantul independenţei şi imparţialităţii procurorilor, constituit din 12 membri:
– 4 membri de drept: Procurorul General, Procurorul – şef al al Procuraturii UTA Găgăuzia, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministrul Justiţiei;
– 5 membri – aleşi de AGP din rîndu procurorilor în funcţie;
– 3 membri – aleşi prin concurs, din rîndul societăţii civile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!