Vineri, 17 noiembrie, cu începere de la ora 10:00, în sala mare a Palatului de Cultură al Feroviarilor (bd.Decebal,2) are loc Adunarea Generală a Procurorilor. Decizia a fost luată acum o lună de Consiliul Superior al Procurorilor, în corespundere cu prevederile noii Legi cu privire la Procuratură.

Necesitatea convocării Adunării Generale a Procurorilor vine ca urmare a expirării, pe 19 decembrie 2017, mandatelor a 6 din totalul celor 12 membri ai CSP: Remus Moroz, Eduard Maşnic, Vasile Stoinov, Ruslan Popov, Viorel Tureac, inclusiv a Preşedintelului acestui organ de autoadministrare, Mircea Roşioru.

Candidaţii la funcţia de membru al CSP trebuie să se bucure de o reputaţie ireproşabilă şi să fie o autoritate recunoscută în domeniile lor de activitate. Nu pot fi membri ai CSP procurorii care au sancţiuni disciplinare nestinse şi persoanele care au fost declarate vinovate de comiterea unei infracţiuni.

Astfel, în baza dosarelor depuse, Comisia de organizare a alegerilor procurorilor în Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat lista candidaţilor care întrunesc condiţiile de a fi aleşi în calitate de membri ai CSP. Aceştia sunt:

  • Eduard Varzar – adjunctul procurorului-şef al Procuraturii Anticorupţie;
  • Angela Motuzoc – adjunctul-interimar al procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău;
  • Inga Furtună – procuror în Secţia combatere tortură în cadrul Direcţiei urmărire penală şi criminalistică a Procuraturii Generale;
  • Adrian Bordianu – procuror-şef al Procuraturii Criuleni;
  • Sergiu Creţu – procuror-şef interimar al Procuraturii raionului Râşcani;
  • Andrei Roşca – procurorul-şef al Procuraturii Rezina;
  • Ina Fencovschi – adjunctul procurorului-şef al Procuraturii Briceni;
  • Constantin Şuşu – procuror în Procuratura Sângerei.

Programele privind principalele obiective ale candidaţilor pot fi accesate aici.

Potrivit prevederilor legale, mandatul membrilor aleşi ai CSP este de 4 ani, iar aceeaşi persoană nu poate deţine funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor două mandate consecutiv. De asemenea, procurorii aleşi în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, se detaşează din funcţie pe durata exercitării mandatului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!