/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Ghilețchi face lobby în Parlament? Organizațiile de micro-finanțare vor juca după reguli noi

missing
17 noiembrie 2017, ora 17:48

Deși autorii proiectului au vorbit despre necesitatea subordonării organizațiilor de micro-finanțare și ale celor de Lessing financiar unui cadru normativ unic, s-a opus vehement adoptării acestui proiect popular-europeanul Valeriu Ghilețchi. Conform declarației de avere, acesta deține peste 30% din acțiunile unei companii de micro-finanțare.

„Pe fondalul unor dobânzi de-a dreptul fantastice, perpetuă dependența cetățeanului de creditor, beneficiarul devenind ostaticul de datorii la nesfârșit”, subliniază Valeriu Chițan, președinte CNFP.

„Nu văd necesitatea adoptării unei legi, când la ora actuala ai o lege care funcționează, ai un domeniu în care nu sunt probleme. Vii ca stat să sugrumi acest domeniu și să preiei controlul asupra lui”, menționează Valeriu Ghilețchi, președintele fracțiunii PPEM.

„Acest proiect de lege are o tranziție prea lungă – de 7 ani, cu diferite interese, cu diferit lobby. Este prea mult, este suficient”, a spus Valeriu Chițan, președinte CNFP.

Alții au menționat necesitatea supravegherii provenienței banilor, dar și a abuzurilor asupra beneficiarilor care nu sunt informați corect despre dobândă.

„Dobânda anuală efectivă este de 100%, 500%, 1000%. În materialele publicitare este de 2%, 4%. Oamenii nu știu că acea este pe zi uneori”, susține deputatul PPEM Gheorghe Mocan.

„Noi ne vom strădui ca dobânzile să fie publice”, a subliniat Valeriu Chițan.

„Aceste organizații pot atrage bani inclusiv din credite bancare. Noi deschidem o cale pentru ca banii de la bancă să iasă din supravegherea Băncii Naționale”, a menționat Oleg Reidman, vicepreședintele fracțiunii PCRM.

„Acesta a fost unul din motivele pentru care mergem la supraveghere”, a adăugat Valeriu Chițan.

În cele din urmă, proiectul a fost adoptat în prima lectură. Organizațiile de profil vor fi obligate să dețină şi să mențină capitalul propriu, la orice dată, în mărime de cel puțin 5% în raport cu valoarea activelor. De asemenea, proiectul stabileşte obligarea efectuării auditului situațiilor financiare anuale, dar și achitarea unei taxe de supraveghere în mărime de 0,1% din valoarea medie a soldului creditelor acordate. În prezent, în Moldova activează peste 130 de organizații de micro-finanţare. Pe parcursul anului 2016, activele deținute de acestea au crescut cu aproape 30%, înregistrând aproape 5 miliarde de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram